Lena Rydin hade under en längre tid känt sig konstant trött. Trots att hon sov tillräckligt varje natt vaknade hon aldrig utvilad. Hon började också få ont i svalget och var ofta torr i munnen på morgonen, men tänkte att det kanske var en vanlig halsinfektion.
Till slut fick hon hjälp och det visade sig att hennes besvär var mer allvarliga än vad hon först trott – hon led av sömnapné.
Lena Rydin
Ålder: 67 år.
Familj: Maken Klas, två vuxna med familjer och tre barnbarn. Samt katterna Conny och Patty.
Bor: I Göteborg.
Gör: Pensionär, före detta socionom och rehabkoordinator.
Snarkade högt
Det var Lena Rydins man som upptäckte att något inte stod rätt till.
– Han berättade att jag snarkade högljutt och att jag ibland slutade andas helt. Jag blev väldigt orolig, säger Lena Rydin som började googla.
Hon förstod att hon antagligen led av sömnapné och att det kunde vara farligt. Hon skickade en egenremiss till sömnmedicinska mottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Läs även: Slipp snarkningar och sömnapné: Andningstekniken som hjälper dig
– Jag orkade inte vänta på hjälp längre. Tidigare hade jag varit på vårdcentralen och fått sugtabletter för att jag hade ont i svalget och var torr i munnen. Men det var ju helt fel och hjälpte inte alls. Jag kände att det här förstörde min livskvalitet.
Efter några veckor blev hon uppringd och fick erbjudande om att delta i ett forskningsprojekt där hennes sömn skulle registreras med mätutrustning hemma.
– Det var en ögonöppnare. Jag visste inte att jag hade så många andningsuppehåll per natt, men när jag fick se resultaten förstod jag att det var allvarligt.
Andningsuppehåll – sömnapné
- Sömnapné innebär att du har ett flertal andningsuppehåll när du sover. Det beror oftast på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen.
- För att räknas som en apné ska ett andningsuppehåll vara i minst tio sekunder. Har du andningsuppehåll när du sover är det också vanligt att du snarkar.
- Du märker sällan själv att du har andningsuppehåll, ofta är det någon i omgivningen som uppmärksammar att du har andningsuppehåll eller snarkar.
Sover med CPAP-maskin
Lena blev inskriven i projektet och fick prova en så kallad CPAP-maskin som håller andningsvägarna öppna. I början var det ovant att sova med den, men ganska snabbt märkte hon hur mycket bättre hon mådde.
– Det var lite kämpigt i början. Jag testade först en så kallad näskudde där man sticker in två ”pinnar” i näsan, men den läckte och kittlade mig. Sedan bytte jag till en näsmask som täcker näsan och sedan dess har det fungerat jättebra.
Läs även: Theresia bytte sovställning – ryggvärken försvann
Sedan juni förra året har hon använt CPAP-maskinen varje natt.
– I början tyckte jag lite synd om mig själv, men nu ser jag den som min bästa vän. Jag vaknar pigg och slipper den där dimmiga känslan på morgonen.
Om du misstänker sömnapné
Idag har Lena återfått sin energi och kan leva sitt liv som hon vill igen.
– Jag är mycket piggare och har bra sömn nästan varje natt. Till och med när vi reste bort i höstas hade jag med maskinen på resan, i en liten väska som ser ut som en datorväska. På flygplatsen såg jag flera andra som kom med samma typ av väska när vi väntade på planet. Att lida av sömnapné är inget att skämmas över och man ska vara glad att man kan få hjälp.
Hon tvekar inte att rekommendera andra att söka hjälp om de misstänker att de har sömnapné.
– Om du snarkar och känner dig trött hela tiden, ta kontakt med vården. Och om det tar för lång tid – skriv en egenremiss. Det är värt det!
Läs även: Somna snabbt med hjälp av 7 smarta tips
Så skriver du en egenremiss
Du som patient kan skicka in en egenremiss eller ”egen vårdbegäran”, som det formellt heter. Det betyder att du själv kan skriva en remiss och berätta om hur du mår och varför du söker vård och sedan skicka den till önskad mottagning.
Alla mottagningar tar inte emot egen vårdbegäran, så det måste du ta reda på först. Du kan se om mottagningen tar emot egen vårdbegäran om du söker upp mottagningen på Hitta vård på 1177.se. Om valet ”Egen vårdbegäran” finns under ”Våra e-tjänster” tar mottagningen emot din egenremiss.