Experten tipsar: Blommor och örter som gör dig lugn

Sju sorters blommor gör ingen nytta under kudden. Men i tekoppen, salladen och badet kan de ha en stärkande effekt på ett skört sinne. HJ:s guide hjälper dig hitta rätt ört!

Så här års finns det flera goda skäl att ge sig ut i det vilda med sekatören i hand. Vid midsommar ska stången och kransen ha sitt och kanske ska också de sju magiska blommorna att lägga under kudden plockas.

– Äsch, stoppa i dig dem istället, säger Lisen Sundgren, örtterapeut, herbalist, diplomerad kostrådgivare och författare till flera böcker om växternas roll i ett hälsosammare liv.

Hon vill gärna att vi ska ge oss ut i naturen och plocka och det av flera skäl. Inte bara är det nyttigt med exempelvis nässlor och maskrosblad, med massor av antioxidanter och lite bitterämnen, som är stärkande för levern och stimulerar hela matsmältningen.

Dessutom gör mer aromatiska, vilda örter att vi tar rygg på växtens egen försvarsarsenal. De eteriska oljorna är ju en del av växtens skydd mot exempelvis bakterier, svampar och olika slags skadeangrepp.

– Ibland är det dessutom så fantastiskt, att en växt innehåller ämnen som den inte själv behöver, men som ger oss hälsofördelar. För mig är detta djupt symboliskt och ett tecken på att vi är natur, inte står utanför den. Därför ger jag alltid rådet: ”Ta med en plastpåse för skräpet du råkar stöta på.” Det som hamnar i naturen hamnar ju också förr eller senare i våra egna kroppar, säger hon.

Men även psykiskt finns förstås fördelar med att gå ut och plocka. Bäst är att ge sig ut redan morgon eller förmiddag. Då stärker ljuset dygnsrytmen så du blir naturligt avslappnad och sömnig på kvällen.

– Dessutom, när du letar lindblommor så kan du inte samtidigt hålla på och fibbla med mobilen, utan vi får verkligen en liten paus. Det ger också en uråldrig dopaminkick att hitta något gott att plocka som vi kanske kan bjuda vår familj på, säger hon.

De naturmedicinska örterna, som man hittar i hälsokosthandeln, finns också längst stigen. Många av dem är antiinflammatoriska och kan motverka den ångest och oro som stammar ur de kroppsliga inflammationstillstånd som det forskas mycket på idag. Andra har en serotoninhöjande effekt och kan därför lindra mild till måttlig depression.

9 magiska sommarörter

1. Kamomill

Känns igen på: Den aromatiska doften och den gula, toppiga blomkorgen känns ihålig när du klämmer på den.

Hjälper mot: Studier på kamomillextrakt har i flera studier visat sig minska generaliserat ångestsyndrom (GAD).

Så tycker Lisen: – Kamomill är för mig en viskning om att allt är väl. När det känns oroligt i mig, så tar jag kamomill och gör en infusion på färska blommor, som får dra under lock i hett vatten i 20 minuter och sedan dricker man det som te. Eller gör en stor kastrull och häll i badet!

2. Johannesört

Känns igen på: Gula blommor. Blomknoppen innehåller röd växtsaft.

Hjälper mot: Örten hämmar det synaptiska återupptaget av noradrenalin och serotonin, vilket ökar lyckosubstanserna och kan minska mild till måttlig depression. Obs! Den kan krocka med flera andra mediciner, så fråga alltid din läkare.

Så tycker Lisen: – Jag, som tycker vintern är så jobbig, plockar färsk johannesört på sommaren, fyller en burk till 2/3 med blommor, häller på med 40% sprit så det täcker, och låter stå ljust i några månader. Sila och dosera tinkturen droppvis på en tesked eller i varmt te. Jag börjar min kur i september, ihop med träning och bra kost, för örterna är förstås del av en helhetstrategi.

3. Rödklöver

Känns igen på: De rödlila ängsblommorna med tillhörande trebladiga klöverblad.

Hjälper mot: Klimakteriebesvär som ostadigt humör, vallningar och torra slemhinnor. Innehåller fytohormoner som liknar östrogen. Obs! Är också blodförtunnande, så ska inte tas ihop med sådan medicin.

Så tycker Lisen: – Vid trött­heten efter en tids sjukdom så är rödklöverblommor också bra. Använd dem färska i maten, på en sallad, eller rulla rawfood-bollar i hackade rödklöverblommor istället för ­kokos.

4. Lavendel

Känns igen på: Blomstänglarna är långa och violetta och har aromatisk doft.

Hjälper mot: Den luktbärande alkoholen linalool har i studier visat sig ha en lugnande effekt vid oro.

Så tycker Lisen: – Plocka och torka din lavendel på sommaren och fyll små tygpåsar med en blandning av blommor och linfrö eller ris. Det blir en skön tygkudde att lägga på pannan vid exempelvis spänningshuvudvärk och nervositet.

5. Ljung

Känns igen på: De små rosalila klockorna doftar svagt av honung.

Hjälper mot: Sömnsvårigheter. Te på ljung är ett gammalt ”soldatrecept” för att lättare somna i oroliga tider.

Så tycker Lisen: – Använd vild ljung som blommar på sensommaren, inte den man kan köpa i krukor. Men ljung är också lite urindrivande, så gör teet ungefär en timme innan du ska lägga dig, så att du hinner kissa.

6. Silverax

Känns igen på: De små väldoftande vita blommorna växer i ett långsmalt ax, som blommar på sensommaren, men roten gräver man upp höst eller vår. Örten kommer ursprungligen från Nordamerika där den traditionellt använts mot klimakteriebesvär.

Hjälper mot: Det är alltså roten på läkesilverax som används, mot vallningar, men också vid nervositet och sömnsvårigheter. Eftersom den inte innehåller växtöstrogener så kan den användas av kvinnor som inte tål östrogen. Obs! Har du leversjukdom bör du prata med din läkare, då leverpåverkan har rapporterats.

Så tycker Lisen: – Silverax doftar SÅ underbart gott. Men jag har bara sett den i trädgårdar, aldrig vilt i Sverige. Om man inte själv vill tillreda roten, så finns extrakt hos hälsokosten.

7. Citronmeliss

Känns igen på: Små vita blommor och blad som liknar nässlor.

Hjälper mot: Som det gamla namnet ”hjärtansfröjd” antyder, så har växten använts för att lugna ett oroligt hjärta och det finns visst fog i forskningen för blodtryckssänkande effekt. Citronmeliss innehåller också ämnen som påverkar signalsubstansen GABA, vilket kan minska känslan av stress.

Så tycker Lisen: – När jag känner mig ängslig och har nerverna utanpå så gör jag te på citronmeliss. Använd gärna färska blad, för de håller inte så länge som torkade.

8. Humle

Känns igen på: Honplantornas blommor liknar små vindruvsklasar, som mognar till kottar med örtens verksamma ämnen från slutet av juni.

Hjälper mot: Nattliga uppvaknanden. Humle innehåller så kallade humuletoner, vilka lugnar nervsystemet. På fältsjukhusen stoppades ofta humlekottar i örngotten.

Så tycker Lisen: – Om man vaknar klockan fyra på morgonen och inte kan somna om, då kan humle vara en vän, för den är speciellt bra på att hålla kvar sömnen. Gör då te eller tinktur av kottarna. Smaken är lite bitter, men kan balanseras upp med ros, kamomill och lavendel.

9. Valeriana

Känns igen på: De ljusa, rödlätta blommorna är samlade i kvastar på plantan. På svenska heter växten vänderot och det är också den svagt illaluktande roten som används.

Hjälper mot: Valeriana har lugnande egenskaper och har i forskning visat sig sänka nivåerna av stresshormonet kortisol. Men fem procent av befolkningen får istället en uppiggande effekt!

Så tycker Lisen: – Det här är en av mest sålda mot svårig-heter att somna. Även detta
är ju en rotmedicin och är du osäker på doseringen så finns extrakt i hälsokosthandeln. Enligt Allemansrätten får vi heller inte skörda rötter från naturen, bara från egen örtagård.

Blommor som du bör undvika

  • Tibast: Blommorna är rosa eller ljuslila och har en ljuvlig doft som påminner om narcissus, men hela växten är giftig för alla däggdjur.
  • Sprängört: Blommorna är vita och kan förväxlas med ofarliga hundkex, men denna räknas som Sveriges farligaste ört med livsfara vid förtäring.
  • Stormhatt: Ståtlig ”mormorsperenn” med lila blommor på mörkare stam. Speciellt frön och rot är mycket giftiga.
  • Bolmört: Dunkelt gula blommor med mystiskt svartvioletta stänk i mitten. Hela växten är mycket giftig, men fröna allra mest.
  • Spikklubba: Trumpetformade vita, väldoftande blommor. Alla delar är mycket giftiga, men särskilt de taggiga frökapslarna.

Allvarliga förgiftningar bland vuxna på grund av växter är inte lika vanliga som de svamprelaterade, men de förekommer. Till exempel har dödsfall inträffat när rötterna till den mycket giftiga sprängörten har blandats ihop med ätliga rötter. Ring 112 och begär giftinformation när det är akut. I mindre akuta fall ring 010-456 67 00.
Källa: Giftinformation.se

3 sköna blomster-tips!

Gör en mandala

Redan insamlandet är avstressande. Väl hemma lägger du ut blomblad och växtdelar på ett plant underlag, från mitten och utåt, till en cirkel, kvadrat eller vilken form du vill. Efteråt kan du fotografera, pressa bladen, eller bara städa undan. Inom buddhismen görs konstifika mandalor av färgad sand, som omedelbart förstörs, som en symbol för alltings förgänglighet.

Gör egna spa-produkter

Allra enklast är att göra ett fotbad med hett vatten och rosenblad, kanske när du rensat i rabatten? Eller släng blombladen i mixern, ihop med salt och någon vegeta-bilisk olja, så får du en skön skrubb till duschen.

Ge bort blommor till någon som behöver

Blommor är kända för att stimulera dopamin, oxytocin och serotonin, våra lyckokemikalier. Det är därför en bukett blommor ger en sådan bra känsla hos mottagaren. Många studier visar att blommor på sjukhusrummet förkortar läkningstiden!

Scroll to Top