Hudförändringar: Lär dig skilja på farliga och ofarliga fläckar

Gör det till en vana att undersöka din hud för att upptäcka nya hudförändringar som ser annorlunda ut än dina andra prickar.

Malignt melanom

Det är den allvarligaste formen av hudcancer och kan drabba alla oavsett ålder. Viktiga tecken på att en hudfläck kan vara malignt melanom är om den växer, har oregelbunden form eller ojämn pigmentering med flera olika färger som svart-brun-rosa-grått. Malignt melanom kan också om än mer sällan visa sig som en snabbt växande rosa eller röd knöl.

Malignt melanom utvecklas ofta snabbt och kan sprida sig i kroppen. Om den upptäcks tidigt är chansen att man botas mycket god.

Basalcellscancer

Basalcellscancer, eller basaliom, är den vanligaste tumörsjukdomen. Omkring 50 000 svenskar drabbas varje år.

Basalcellscancer är inte livshotande men tumören kryper in i huden och fräter sönder vävnaden den växer i. Ofta sätter den sig på en näsvinge, på ett öra, kring ögon eller runt munnen.

Basalcellscancer visar sig ofta som en glänsande knottra som är skör och blöder lätt, eller likna ett rött skrovligt eksem. Den kan också visa sig som ett sår som inte läker.

Skivepitelcancer

En hudcancerform som är vanligast hos äldre personer. Den kan uppstå var som helst på kroppen, oftast på de delar som är mest utsatt för sol, exempelvis i ansiktet, underläppen, på öronen och handryggen eller på en kal hjässa. På kvinnor är ansiktet och dekolletaget ett riskområde.

Skivepitelcancer kan se ut som en fjällande och skrovlig fläck, ibland en snabbt växande fläck på huden som blir skrovlig och ibland sårig knuta som kan ömma.

Skivepitelcancer kan sprida sig i kroppen och måste opereras bort.

Aktinisk keratos

Aktiniska keratoser är ofarliga men kan ibland utvecklas till skivepitelcancer. För att minska risken brukar aktiniska keratoser behandlas. Aktiniska keratoser är ytliga hudförändringar som beror på att huden har utsatts för mycket sol genom livet. Därför är de vanligast hos äldre personer.

Hudförändringarna brukar visa sig som små röda fläckar på huden. Kan vara alla från några millimeter till någon centimeter. Ibland kan de fjälla, ömma eller bränna.

Lentigo solaris

Solen är den stora boven när vi får solfläckar och pigmentfläckar, så kallade lentigo solaris. Solfläckar syns ofta först på hud som utsatts för solen, så som ansiktet, halsen, dekolletaget, armar och händer. Solfläckar är beige till mellanbruna och släta.Fläckarna kan variera i storlek från en halv till flera centimeter.

Vanliga födelsemärken och leverfläckar

Vanliga födelsemärken och leverfläckar, nevus, är i de flesta fall naturliga och helt ofarliga.

En del är medfödda men de flesta kommer med åren.

Leverfläckar är en ansamling av färgämnet melanin som ger den bruna färgen när vi solar. De kan vara helt platta och släta eller upphöjda. Färgen kan variera. Vissa är mörkare, medan äldre oftast har ljust bruna till hudfärgade födelsemärken.

Födelsemärken är ofta helt ofarliga men kan utvecklas till cancer. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den bedömas av läkare.

Scroll to Top