Lena Olin: ”Jag varvar mellan att vara superexalterad till orolig och ängslig”

Minst en och en halv timme vid frukostbordet, sedan är Lena Olin redo att starta sin dag. Hon mår som allra bäst när hon rör sig och är på språng.

Vad äter du till frukost?

– Jag är frukostoman! Jag älskar att sitta vid frukostbordet, helst i flera timmar. Börja med kaffe och sedan gå vidare med grekisk yoghurt, god granola med bär. Därefter gärna glutenfritt bröd och någon smaskig äggrätt. Jag äter gärna frukost med sällskap men lika gärna ensam. Jag känner mig stressad om jag har mindre än en och en halv timme till frukost – njut av den här stunden.

Vad är ditt absolut bästa hälsotips?

– Lyssna på din kropp. Din kropp vet bäst. Den säger till dig när du behöver röra på dig, den säger till dig när du behöver äta eller dricka. Unna dig. Glädje är bra för hälsan.

Bästa målet under dagen?

– Varje måltid är bäst. Men att ta en kopp Earl Grey-te och riskakor med jordnötssmör och skivad banan är en höjdare vid 16-tiden.

Vad får dig i balans?

– Svårt att svara på eftersom jag är en ganska rörig person. Jag varvar mellan att vara superexalterad och glad till orolig och ängslig. Men ibland är jag faktiskt i balans. Och då njuter jag i fulla drag. Tyvärr är det väl så med obalans för mig att det inte har att göra med yttre omständigheter utan snarare kommer inifrån. Det är rätt obehagligt.

Vilken är din största last?

– Jag tycker inte om att kalla något för en last. För då blir det så skuldbelagt. Jag älskar glass, mörk choklad och god ost. Det är väl inte riktig hälsokost så det skulle väl kunna betecknas som last.

Hur gör du för att fylla på med energi?

– Pratar med någon inspirerande person. Oftast en närstående.

Hur håller du dig i form?

– Jag är en människa som nog rör mig extremt mycket. Det är bara ibland när jag är trött som jag sitter ner. Men då ska jag vara riktigt trött (skratt). Annars är jag väldigt mycket i rörelse och på språng. Jag tränar gärna när jag kan, men inte slaviskt. Jag tycker om att simma om vattnet är väldigt varmt. Jag var väldigt sportig som barn och har alltid haft stort behov av att röra på mig!

Vad gör du för att må bra mentalt?

– Kör på! Ena foten framför den andra. Att röra mig framåt brukar lätta när jag inte mår bra. Mental hälsa är ju också för mig att jobba. Det är en ynnest. Och att vara med mina hundar Cezanne och Bradley – de är fantastiska för mitt välmående.

Din bästa medicin en dag då du känner dig låg?

– Att göra något för någon annan. Det är bästa medicinen om man känner sig låg.

Lena Olin

Ålder: 67 år.
Familj: Maken Lasse Hallström, barnen Tora och August samt hundarna Bradley och Cezanne.
Bor: I New York och Stockholm.
Gör: Skådespelerska.
Aktuell med: Filmerna Hilma och Andra akten samt tv-serien Hunters.

Scroll to Top