Se upp med att använda för många hudvårdsprodukter: ”Du kan ha 500 ingredienser i ansiktet”

Kanske fyller vi badrumsskåpet med den ena dyra krämen efter den andra i hopp om att kunna smörja oss till en ung spänstig hud. Men funkar det, egentligen? – Det du äter spelar större roll för hudhälsan, säger experten Johanna Gillbro.

Som hudforskare får Johanna Gillbro ofta frågan om maten vi äter kan påverka huden.

– Svaret är absolut ja, en frisk tarm är kopplad till en frisk hud. Att huden åldras i förtid beror till 25 procent på ärftliga faktorer och resten, 75 procent, beror på livsstilen. Allt du stoppar i kroppen, från morötter till tobaksrök, påverkar din hud. Du kan göra din hud friskare genom att undvika föroreningar, stress, UV-strålning och genom att äta näringsrik kost, säger Johanna Gillbro, som doktorerat i dermatologi och skrivit succéboken Hudbibeln.

Det finns massor med olika krämer: speciella dag-, natt- och ögonkrämer, dessutom särskilda serum och extrakt. Många har en hudvårdsrutin i flera steg.

Johanna Gillbro, som har ett eget hudvårdsmärke, Skinome, och driver hudvårdsskola tillsammans med Carina Berg, tror inte på en hudvård med flera olika steg.

– Många produkter är helt onödiga och bortkastade pengar. Hyn mår bäst av så få produkter som möjligt. Man bör inte störa hudens goda bakterieflora i onödan, säger hon.

Att använda flera olika produkter kan i stället leda till problem.

– Bara en enda produkt innehåller mellan 30 och 50 ingredienser. Använder du flera olika produkter har du kanske 500 ingredienser på huden, i form av konserveringsmedel, parfym och annat.

Se upp med att använda för många hudvårdsprodukter: ”Du kan ha 500 ingredienser i ansiktet”
Hudexperten Johanna Gillbro har själv en ganska enkel hudvårdsrutin och använder solskyddsfaktor 50 mellan april och september.
Foto: Annika Berglund

Frukt och bär

Vilka produkter borde vi då satsa på? Johannas råd är att köpa en kräm utan onödiga ingredienser, tillsatsämnen och konserveringsmedel.

– Man ska inte överbehandla en frisk hud. Fler produkter ger inte en friskare hud. Huden är smart och bildar en fin komposition av fetter och fuktbindare för att hålla dig mjuk, följsam och frisk, så var sparsam med rengöring och tvätta inte bort den i onödan. Använd bara mild rengöring på kvällen. På morgonen behöver ansiktet inte rengöras alls.

I stället för komplicerade hudvårdsrutiner förespråkar Johanna hellre en färgrik kost med mycket frukt, bär och grönsaker.

– Vissa ämnen tas lättare upp av huden via tarmen än via en kräm.

Polyfenolerna är de anti­oxidanter som det forskats mest på när det rör hudens åldrande.

– Förenklat kan man säga att en polyfenolrik kost bromsar cellernas åldrande. De finns i örter, bär och grönsaker. Karotenoider, som bland annat finns i morötter, är en annan viktig antioxidant.

Det finns studier som visar att livsmedel som rött kött och snacks påverkar rynkbildning. Bland annat en holländsk studie där man studerade 2 753 personer och analyserade deras rynkor. De som åt mer rött kött och snacks hade fler djupare rynkor i ansiktet än de som åt mycket frukt.

Socker gör huden stel

Andra studier visar att de som äter mer grönsaker, olivolja och baljväxter och mindre smör, margarin, kött, mjölk- och sockerprodukter får ett yngre utseende på huden. Socker gör att proteinet kollagen som håller huden spänstig, blir stelt.

– Allt du stoppar i dig påverkar huden. Medelhavskosten med frukter, grönsaker och baljväxter gynnar huden särskilt bra.

Så passa på att frossa i färgrika frukter och grönsaker i sommar. Näringsrika superbär finns det gott om i naturen så här års. Röda och svarta vinbär, havtorn, blåbär och björnbär är särskilt bra.

Mat som är extra bra för huden

Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen och stimulerar kollagenet i huden som minskar i takt med att vi åldras.

Finns i: Grönkål, ägg, morötter, papaya, havtorn, pumpa.

Karotenoider finns i många varianter och har skyddande och återfuktande effekt på huden. Studier visar på slätare, friskare och mer elastisk hud. Lykopen, som är en slags karotenoid, har även en viss solskyddande effekt.

Finns i: Lax, hummer, ­räkor, mikroalger, morötter, tomater, apelsiner, grönkål, spenat.

Vitamin B3 stärker och återfuktar huden. Pigmentreducerande.

Finns i: Kyckling, lax, jordnötter, fullkornsbröd, vetekli.

Vitamin B12 innehåller rätt sorts bakterie som gynnar vår hud. B12-brist tros ha samband med hudsjukdom som vitiligo och munblåsor.

Finns i: Yoghurt, filmjölk, nötkött, ägg, ost, surkål och andra fermenterade produkter.

Vitamin C är en riktig kollagenboost för huden och ger bättre hudkvalitet.

Finns i: Svarta vinbär, jordgubbar, apelsin, paprika, broccoli.

Vitamin E förebygger UV-skada i huden. Har använts för allt från ­eksem och akne till behandling av gula naglar.

Finns i: Solrosfrön, ­mandel, rapsolja, ägg, ­avokado.

Zink minskar oxidativ stress i hudens celler.

Finns i: Nötkött, yoghurt, fullkornsbröd, nötter, havregryn.

Polyfenoler tros ha en antiinflammatorisk effekt och till viss del föryngrande effekt i huden.

Finns i: Kryddnejlika, ­basilika, ingefära, kanel, gurkmeja, kakaopulver och mörkfärgade bär, så som svarta vinbär, blåbär, björnbär, jordgubbar och hallon.

Selen skyddar mot oxidativ stress och för tidigt åldrande av huden.

Finns i: Fisk, råris, konserverade kikärtor, ägg, skalade räkor, paranötter.

Omega-3 och -6 återfuktar huden och minskar rynkor. Omega-3 minskar inflammation i huden vid psoriasis och eksem.

Omega-3 finns i: Fet fisk, valnötter, rapsolja.

Omega-6 finns i: Sesamfrön, solrosfrön, valnötter.

Scroll to Top