Så gick Sandra och Tony ner 70 kilo: “Mycket enklare än vi trott!”

Sandra och Tony Wikström har gjort en livsstilsresa och gått ner 70 kilo tillsammans. Vändpunkten kom när Tonys pappa gick bort alldeles för tidigt. Paret fick en tankeställare och bytte livsstil. Nu vill de inspirera andra att ta hand om sin hälsa.

Sandra och Tony Wikström

Ålder: 30 och 33 år.
Familj: Barnen Ella, 5, och Vincent, 3, samt  hunden Sonic.
Bor: Hangö nära Ekenäs.
Gör: Tony är IT-försäljare och Sandra är personlig assistent.

Sandra och Tony Wikström har hängt ihop i vått och torrt. Från den kvällen de möttes vid grillkiosken i Hangö för 15 år sedan och fann varann, 16 och 18 år gamla. Sedan kom kärlekskilona och med åren smög sig vikten en bra bit över 100 kilo för båda. En klassisk sambofälla helt enkelt. När bröllopet stod i Hangö kyrka sommaren 2016 visade vågen på 131 kilo för Tony och 113 för Sandra som då var gravid med dottern Ella.

– Vi tänkte egentligen inte ens på att vikten gick upp.

Vi slutade successivt att röra på oss och åt det vi tyckte var gott, det blev en hel del snabbmat. Alla bra vanor byttes ut mot dåliga, säger Sandra.

När hon två år senare blev gravid på nytt fortsatte de i samma spår. Och när sonen Vincent föddes var de båda tvåbarnsföräldrarna i riktigt dålig form.

– Vi var trötta. Så fort barnen somnat på kvällen sjönk vi ner framför teven och åt.

Vi var griniga och orkade ingenting, säger Sandra.

Tony håller med.

– Det fanns varken ork eller energi till annat än att jobba och försöka ta sig igenom livet som småbarnsförälder, säger han.

Pappa blev vändpunkten

Vändpunkten kom när Tonys pappa gick bort häromåret.

– Han var på tok för ung, bara 60 år då hjärtat plötsligt stannade och han fick hjärtsvikt. Hans kraftiga övervikt var en bidragande orsak.

Han gick upp och ner 80 kilo i vikt och åkte in och ut på sjukhus.

Tony och Sandra bestämde sig för att lägga om livsstil. Och en kväll i oktober 2020 kom äntligen ögonblicket.

– Vi behövde något från affären och Tony tog cykeln fastän det regnade. När han kom hem sa han: “Nu får det vara nog. Jag vill aldrig bli som min pappa. Jag vill leva länge och orka leka med barnen. Nu tänker jag försöka komma i form, är du med?”

Sandra sov på saken och morgonen därpå var även hon peppad. Hon ville också göra en förändring.

– Jag mådde jättedåligt och jag var trött på att vara andfådd och slut för jämnan. Jag gömde mig mer och mer i lösa tröjor och långa leggings för att inte visa benen.

Pandemin blev startskottet på deras resa till ett hälsosammare och lättare liv. När det mesta stängde ner kunde de åtminstone göra något bra under tiden de var isolerade i väntan på att allt skulle återgå till det normala igen.

– Vi satte upp som mål att tillsammans gå ner 80 kilo.

De laddade ner en hälsoapp som hjälpte dem att ta kontroll över måltiderna.

Med appens hjälp kunde de enkelt mäta kalorier och de kom igång med regelbunden träning. Just kostens betydelse gav Sandra ett uppvaknande.

– Det är otroligt viktigt att den är bra. Förut åt jag det jag ville och tänkte aldrig på näring eller hur mycket kalorier en chipspåse innehåller.

Problemet innan var egentligen inte att Sandra och Tony åt mängder med snabbmat, utan istället att Tony åt för stora portioner och att båda åt fel sorts mat, mycket onyttigt och sött.

– Jag jobbar oregelbundna arbetstider och ofta när jag slutade sent hade Tony beställt en pizza, kebab eller grillmat. Och när vi lagade mat blev det fet mat för att det var gott, biff med pommes och bearnaissås.

Så gick Sandra och Tony ner 70 kilo:
Tillsammans har Sandra och Tony gått ner 70 kilo.

Appar en stor hjälp

De började äta kalorisnålt och räknade ut hur många kalorier de skulle äta varje dag för att gå ner i vikt.

– Vi bytte ut det feta mot lätta produkter och nu äter vi mer frukt och grönt, kyckling, fisk och mörkt istället för ljust bröd. Vi lagar all mat från grunden och äter regelbundna måltider. Tony gillar att laga mat och han är jätteduktig i köket.

Med hjälp av en träningsapp följde de ett tolvveckors program. De investerade i nya träningskläder och började röra på sig. Till en början tränade de med den egna kroppsvikten, situps, armhävningar och enkilos hantlar. Sandra tränar fem och Tony fyra gånger i veckan.

– Apparna har spelat en stor roll för att vi har lyckats. Träningsprogrammen är enkla att följa, det är bara att välja ett program så visar de exakt hur du ska träna.

Och visst lyckades de med sin viktresa.

Sandra har gått ner 34 och Tony 32 kilo. Och den nya livsstilen känns betydligt lättare att hålla fast vid än de tänkt.

– Det är riktigt roligt. Att räkna kalorier var viktigt i början, idag sitter det i ryggraden hur vi ska äta och träna. Ju bättre vi mår desto mer intresse har vi fått för en hälsosam livsstil. Jag har googlat en hel del och läst på om hälsa och hur kroppen fungerar.

I dag mår de mycket bättre på alla sätt.

– Allt känns bättre nu för tiden. Vi är båda betydligt gladare och piggare. Och vi umgås med varandra utan att äta, tar promenader och tränar utomhus. Det känns skönt att orka hålla igång från morgon till kväll.

Sandra menar att det bara finns fördelar med att göra en stor livsstilsförändring tillsammans med sin partner.

– Det positiva är att vi peppar varandra. När den ena passar barnen gör den andra sitt träningspass i vardagsrummet. Häromveckan öppnade gymmet för första gången på länge och det känns underbart att få träna där.

Så gick Sandra och Tony ner 70 kilo:
Nu orkar Sandra och Tony leka med sina barn igen efter att ha blivit av med en massa övervikt.

Vill inspirera fler

De har investerat i aktivitetsklocka och kan numer lätt hålla koll på förbränning, kalorier, sömn och antal steg de går under dagen. Sandra och Tony är stärkta till kropp och själ av sin hälsoresa och hoppas att de kan inspirera fler. För att peppa andra visar småbarnsföräldrarna sina inspirerande bilder på sin viktresa till ett lättare liv på instagramkontot @tonsan_weightloss.

– Det känns fantastiskt och har varit så himla mycket enklare än jag trott. Tony är inte i mål än men han hade mer i övervikt och fortsätter att gå ner i vikt.

Det gäller bara att hålla sig på banan och hålla fast vid sina mål, säger Sandra.

Hon berättar också att de har en fuskdag i veckan där de tillåter sig att äta lite gott.

– Det är skrämmande hur snabbt det kan gå fel. Jag levde länge på att jag inte såg så stor ut men fick en chock när jag såg foton på mig själv. Men nu lever vi så som vi orkar att leva resten av livet.

Scroll to Top