Så håller du ditt blodsocker i balans – 7 tips!

Om du vill minska risken för inflammation och nedsatt immunförsvar är det viktigt att ha ett stabilt blodsocker. Ett jämnt blodsocker hjälper kroppen att fungera optimalt.

1. Rör på dig varje dag

Fysisk aktivitet är viktig för att hålla blodsockret i schack. Ju mer du använder dina muskler och ju större de är desto snabbare bryter kroppen ner kolhydraterna.

2. Ät tillräckligt med proteiner

Proteiner finns i kött, fågel, fisk och ägg samt i grönsaker som linser och bönor. I Norden rekommenderas cirka 50–70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Välj gärna gröna proteiner.

3. Grönt gör gott

Alla kolhydrater som du äter omvandlas till socker i kroppen. Därför bör du välja långsamma kolhydrater, som finns i många grönsaker. Ät helst de lite grövre grönsakerna som kål, morötter, rödbetor, ärtor och bönor. De innehåller dessutom massor av nyttiga fibrer som magen mår bra av.

4. Håll igen på socker

Om du vill undvika svängningar i blodsockret bör du också undvika sötsaker som godis, kakor, läsk och glass. Tänk på att många hel- och halvfabrikat som cornflakes, fruktyoghurt, marmelad, ketchup, vitt bröd och pasta innehåller mycket tillsatt socker och snabba kolhydrater.

5. Ät nyttigt fett

Välj helst fleromättat fett som finns i till exempel raps- och olivolja, fet fisk, valnötter och avokado. Det nyttiga fettet bidrar till ett jämnt blodsocker.

6. En god natts sömn

Försök att sova 7–8 timmar varje natt. När kroppen får vila och återhämta sig blir den bättre på att tömma blodet på socker på morgonen.

7. Drick mycket vatten

Vätskebrist ger låg energi och prestationsförmåga och därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten. Helst inte mindre än 1,5 liter om dagen. Om du tränar mycket får du dricka mer.

Viktigt att veta om blodsocker

När du äter bryts maten ner till bland annat socker (glukos) som tas upp i blodet och bildar det man kallar blodsocker. Den mängd glukos du bör ha i blodet motsvarar cirka två sockerbitar och kroppen kämpar för att hålla den nivån. Hormonet insulin ser till att socker transporteras från blodet och in i kroppens många celler.

Blodsockret stiger och sjunker under dygnet. Hur mycket beror på vad du äter och hur mycket du rör på dig. Blodsockret brukar vara som lägst på morgonen och högt strax efter en måltid.

Ett lågt blodsocker gör att du känner dig trött och ­orkeslös. Du har svårt att koncentrera dig och har kanske humörsvängningar.

Är blodsockret för högt blir kroppen stressad. Du kan bli överaktiv och använda energi som kroppen egentligen inte har. För högt blodsocker under längre perioder påverkar hälsan negativt och kan bland annat ge diabetes.

Scroll to Top