• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför ska du äta en apelsin om dagen!

  I Sverige äter vi faktiskt mer citrusfrukter än äpplen och päron. De är ju både goda och nyttiga. Särskilt apelsinen innehåller mycket vitaminer och kostfibrer.

  Därför ska du äta en apelsin om dagen!

  Apelsin

  En stor apelsin täcker hela dagsbehovet av C-vitamin. C-vitamin är en antioxidant som bekämpar fria radikaler som kan orsaka cancer, infektioner och för tidigt åldrande. Den förhindrar även cellskador och förbättrar immunförsvaret. Samt främjar det goda kolesterolet och sänker det dåliga. Apelsiner innehåller även B-vitaminerna tiamin och folat. Tiamin är bra för förbränningen och folat hjälper till att bilda röda blodkroppar. Dessutom är apelsiner fiberrika, vilket är bra för tarmen och ger mättnadskänsla.

  Grapefrukt

  Innehåller bland annat kalium som motverkar till exempel högt blodtryck. Röd grapefrukt är extra nyttig eftersom den innehåller mycket antioxidanter som hjälper till att sänka höga halter av skadliga blodfetter, som det dåliga LDL-kolesterolet samt triglycerider. För höga nivåer av dessa två blodfetter kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Kom dock ihåg att just grapefrukt verkar hämmande på ett enzym som bryter ned läkemedel vilket kan försämra effekten av din medicin. Tar du läkemedel mot högt blodtryck och kolesterol bör du inte äta grapefrukt. Fråga din läkare om råd.

  Småcitrus

  Småcitrus är samlingsnamnet för satsumas, clementin och tangerin. Mandarin är det gamla ordet för småcitrus. Satsumas är lite syrligare i smaken än de andra och har tunnare skal. Clementinen är lättskalad och nästan kärnfri. Tangerinen påminner om clementinen men är mer svårskalad och inte lika söt. De innehåller inte lika mycket C-vitamin som apelsiner, men har ändå bra nivåer. Utöver det innehåller frukterna E- och A-vitaminer, fibrer, kalium, magnesium, fosfor och folsyra. De har låg sockerhalt, vilket är bra för den som vill ha ett nyttigt och smalt mellanmål.

  Citron och lime

  De är kända för sina höga nivåer av C-vitamin, B-vitaminkomplex, kalcium, järn, magnesium och fibrer. De har även antibakteriella egenskaper och används ibland på finnar och munsår, eller för att lindra solsveda (om man blandar saften med vatten och lite honung). Det anses vara bra att dricka citronvatten, som är rikt på kalium, om man lider av högt blodtryck. Citroner är också kända för sina antibiotiska och antivirala egenskaper, som kan hjälpa till att bekämpa en rad olika infektioner.

  Citrus-tips!

  • Förvara mogna citrusfrukter i kylskåpet. Ta dock fram dem i rumstemperatur samma dag som du tänker äta dem för då smakar de mer.

  • Är frukten svårskalad? Lägg den i varmt vatten ett par minuter så lossnar skalet lättare.

  • Svårt att pressa lime? Rulla den först mot diskbänken (lägg lite tyngd bakom rullandet!) i en halv minut
  så blir det lättare att pressa den.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!