• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny studie visar att vi kan lukta oss till sjuka människor

  Så här jobbar vårt luktsinne för att skydda oss mot sjukdomar.

  Ny studie visar att vi kan lukta oss till sjuka människor
  Foto: Istock

  Att vara sjuk är inte kul och de flesta av oss undviker gärna smitta så gott det går. Ny forskning visar nu att vår näsa kanske hjälper oss att identifiera sjuka människor i vår omgivning. Ett forskarteam vid Karolinska institutet har testat teorin genom att injicera 20 friska personer med endotoxin, bakterierester, för att trigga deras immunförsvar, berättar Vetenskapsradion.

  Försökspersonerna påverkades som om de var på väg att få influensa, kände sig hängiga och fick lite feber. Sedan blev de fotograferade och kroppslukt samlades in från deras tröjor, både från före och efter bakterieinjektionen.

  Forskarna lät sedan andra lukta på tröjorna samtidigt som de fick se foton på personerna. De fick också frågan om hur gärna de skulle vilja umgås med de olika försökspersonerna – och resultatet visar att de tillfrågade föredrog de friska personerna.

  Enligt Mats Olsson, professor i experimentell psykologi vid Karolinska institutet, är det här ett tecken på att det finns något i vårt ansiktsuttryck och vår kroppsdoft som bara timmar efter att man smittats signalerar till andra att vi är sjuka och att man bör hålla sig undan.

  Det som händer är att även om personen inte kan känna någon direkt doft så aktiveras insula, den del av hjärnan som bland annat förknippas med känslan av äckel.  

  – Det är intressant för man tror att äckel är en känsla som utvecklats just för att vi ska hålla oss friska, säger Mats Olsson till Vetenskapsradion.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!