Många svenskar har svårt att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendationer av dagligt intag av D-vitamin via kosten.
Och när soltimmarna blir färre frampå höstkanten är det extra viktigt att tallriken har en riklig mängd av den omskrivna vitaminen – framför allt om du är över 65 år eller äter en vegetarisk eller vegansk kost.
Detta har Dr Mahziar Namedanian på företaget Östgötasvamp tagit fasta på och utvecklat en metod som innebär att han med hjälp av ljus från en särskild lampa på naturlig väg kan öka innehållet av D-vitamin i helt vanliga champinjoner.

Lagom nivå
– Genom att exponera svampen för UV-strålning av en särskild våglängd omvandlas ergosterolet i svampen till D-vitamin. Metoden vi har utvecklat kan ändra möjligheterna för personer här i Skandinavien att få i sig sitt dagliga intag av vitamin D via kosten i grunden, säger han och tillägger att man under utvecklingsprocessen har varit noga med att inte öka D-vitamininnehållet i svampen för mycket – utan på en lagom nivå.
– Vi vill inte att konsumenten ska behöva känna sig orolig över att få i sig för mycket D-vitamin – för det är inte heller bra. Därför har vi landat i en nivå på 4 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp. Det är en nivå som är godkänd av Europeiska kommissionen och det motsvarar det innehåll som finns i till exempel D-vitaminberikad mjölk och bröd. Men att få i sig en överdos av D-vitamin via den här typen av svamp är inte möjligt – den är testad ur alla tänkbara synvinklar.

Även andra grönsaker
Förhoppningen är att ta fram en liknande metod för att öka D-vitamininnehållet även i andra grönsaker framöver, avslöjar Mahziar, fast vilka de är kan han inte säga i dagsläget. Men svampen med förhöjt D-vitamin-innehåll hoppas han kunna börja producera i större skala redan nu i höst.