• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Christine, 56: Mitt blodtryck börjar bli helt normalt!

  Trots att Christine Moberg gick ner 50 kilo i vikt förblev hennes blodtryck alldeles för högt. Först när hon testade ett tomatbaserat preparat började blodtrycket att sjunka. Nu är målet att sluta helt med blodtrycksmedicinen.

  Christine, 56: Mitt blodtryck börjar bli helt normalt!

  – Jag testar mitt blodtryck med jämna mellanrum och numera håller det sig inom ganska normala värden. Och jag känner mig piggare och mer energisk.

  När Christine Moberg var 21 år gammal blev hon gravid och fick havandeskapsförgiftning vilket ledde till högt blodtryck som vägrade ge med sig. Med åren gick Christine upp mer och mer i vikt och fick ständigt höra att om hon bara bantade skulle blodtrycket normaliseras. Men när vågen visade på 116 kilo fick hon erkänna för sig själv att hon inte klarade av att gå ner i vikt på egen hand, så hon bad vården om hjälp.

  Högt blodtryck trots operation
  Efter en gastric bypassoperation gick hon ner hela 50 kilo och blev piggare, gladare och rörligare och kunde börja rida igen, ett av hennes stora intressen i livet. Men blodtrycket var fortfarande alldeles för högt.

  – Sedan början av 80-talet har jag ätit tre olika blodtryckssänkande mediciner, både vätskedrivande och så kallade ACE-hämmare som fick ner mitt blodtryck. Men biverkningarna var jobbiga, bland annat fick jag ledvärk, var tvungen att kissa jättemycket, blev torr i munnen, kände mig yr…

  En dag fick hon tips om ett preparat baserat på tomater, SanoKardio.

  – Jag provade tillsammans med mina vanliga läkemedel. Efter ett tag kunde jag ta bort den ena medicinen, sedan den andra. Eftersom jag har en blodtrycksmätare hemma kan jag testa mitt blodtryck var och varannan dag och hålla koll på blodtrycket, vilket fortsätter att sjunka. Nu äter jag en enda blodtryckssänkande tablett förutom tomatpreparatet.

  Efter en gastric bypassoperation gick hon ner hela 50 kilo och kunde börja rida igen, ett av hennes stora intressen i livet. Men det höga blodtrycket ville inte ge med sig.


  Tidigare biverkningar har försvunnit

  Hennes tryck har gått ner till 120-130 genom 80. Fortsätter det att sjunka kommer hon att sluta med den blodtryckssänkande medicinen helt och många av de gamla biverkningarna som ledvärk har nu försvunnit.

  – Jag visste att tomater är nyttiga, kan vara bra för humöret och ha en antidepressiv effekt, men inte att de skulle kunna påverka hjärtat också.

  Många i Christines familj har drabbats av både stroke och hjärtinfarkter, både hennes pappa och bror dog av hjärtinfarkt. Och många i släkten lider av högt blodtryck.

  – Det är klart jag är orolig, därför är jag rädd om mitt hjärta och min kropp. I och med att mitt blodtryck sjunkit så pass mycket har jag fått tillbaka en massa ork som jag inte haft på många år. Det känns som om jag fått tillbaka min livskvalitet.

   

  Ät tomater och olivolja – rädda ditt hjärta!

  Det röda ämnet lykopen som finns i till exempel tomater kan vara bra för hjärt- och kärlhälsan. Magnus Nylander, medicine doktor, förklarar varför.

  – Tomat är den grönsak som innehåller mest lykopen i växtvärlden och lykopenet är en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler och motverkar åderförkalkning. Men för att kunna tillgodogöra oss den allra bäst ska den vara finmald och gärna ha lite tillsatt kallpressad olivolja. Tomatpuré eller tomatjuice är till exempel väldigt bra. Ketchup däremot innehåller alldeles för mycket socker, vilket tvärtom är skadligt för hjärtat. Jag dricker själv ett stort glas tomatjuice med en matsked olivolja i varje dag.

  Varför är det bra att tillsätta olivolja?
  – De flesta känner till att det finns skadligt kolesterol, så kallat LDL. Med vad många inte känner till är att det är när kolesterolet oxiderar som det blir jättefarligt. För att förhindra oxidering är det bra att tillsätta kallpressad olivolja i sin kost för att oljesyran lagras in i cellerna och gör kolesterolet mindre härskningsbenäget. Även spenat och grönkål, samt Q10, har en förmåga att stabilisera LDL-kolesterolet.

  Tomater och olivolja kan rädda ditt hjärta!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!