Värktabletterna höll på att kosta mig livet!

Blodet rann ur munnen, näsan och ögonen på Malin Agrell. Först efter en vecka av smärtsamma behandlingar på sjukhuset fick man stopp på blödningarna – som orsakats av en receptfri värktablett. – Jag har gjort en helvetesresa och tar aldrig mer en Treo, säger Malin.

Malin Agrell

Ålder: 38 år.
Bor: I Össjö, utanför Munka-Ljungby.
Yrke: Boendehandledare och delgivningsman.
Familj: Sambo och sju hundar.

Det var december 2014. Malin Agrell satt i soffan och tittade på tv. Allt var lugnt hemma hos personen som hon arbetade som personlig assistent för. Näsan kändes lite täppt, så hon gick till toaletten för att snyta sig – och helvetet bröt ut.

– Blodet rann ur munnen, näsan och ögonen. Jag kunde inte se något utan ringde på hjälp, berättar Malin.

När ambulansen kom hade blödningarna stannat av, så den åkte tillbaka utan Malin. Tio minuter senare satte det igång igen.

– Jag satt böjd över en skurhink och blodet bara rann. Det var som att öppna en kran och gick inte att stoppa. Jag fick panik och skrek rätt ut att jag kommer att dö.

 

Blödde flera gånger

Andra gången tog ambulansen med sig Malin och körde i ilfart till Helsingborgs lasarett. Hjärtat rusade och blodtrycket låg på 220/140 (normalvärdet är cirka 120/80). Risken för en cirkulatorisk chock var överhängande och Malin befann sig i livsfara.

För att hejda blodflödet ­satte man en kateter i näsan och ner i svalget för att sedan blåsa upp en liten ballong som skulle täppa till. När natten gått över i morgon fick Malin åka hem med smärtstillande tabletter.

Hon fick några timmars vila, sedan var det dags igen. Den här gången behöll man Malin en vecka. En hemsk vecka. Under de första dygnen blödde hon flera gånger, dag som natt.

– Det var förfärligt. Jag sa till en sköterska att jag var på väg att hoppa från taket. Behandlingen med katetern var oerhört obehaglig. Jag fick bara äta kall, flytande föda och hela tiden hade jag en förfärlig ångest för att det skulle börja blöda igen. En abstinens efter Treo satte också in, så huvudet kändes som att det skulle sprängas.

Ingen förstod vad som hade orsakat blödningarna. Mängder med prover togs. Experter tillkallades. Var det en tumör? Tog hon blodförtunnande medicin? Svaret var nej. Men hon hade ätit 6–8 Treo om ­dagen i några år. Och där var orsaken. Många års överkonsumtion av den receptfria värktabletten hade gjort ­Malins blod väldigt tunt, ­vilket tvingade hjärtat att pumpa allt hårdare. Till slut blev trycket så högt att blodkärlen brast.

– Jag är glad att jag inte ­råkade ut för en inre blödning, för då hade jag förmodligen dött.

 

Värk efter bilolycka
Orsaken till alla Treo var en svår bilolycka som Malin var inblandad i 1998. Efter den fick hon värk i rygg och nacke.

– Vissa dagar kom jag knappt ur sängen. Men efter en Treo försvann smärtan och jag kände mig mycket piggare. Så småningom blev det fler och fler tabletter. Till slut ­började jag automatiskt dagen med en tablett på fastande mage och tog sedan fler utan att tänka på det. Treo blev en del av mitt liv.

 

Vågade inte vara ensam
Malin kom hem lagom till jul, efter att ha tappat både vikt och ork. Särskilt mycket julfirande blev det inte. De första dagarna orkade hon inte ens gå runt kvarteret. Men Malin är envis. Steg för steg utmanade hon sig själv att gå allt längre. Ett besök på den gamla arbetsplatsen var en milstolpe.

– Dels ville jag träffa min brukare. Det här hade ju varit oerhört dramatiskt även för honom, för natten när det hände hörde han mig skrika utan att veta varför. Dels ville jag övervinna min egen rädsla som var förknippad med den platsen.

Förutom regelbundna läkarkontroller av blodtryck och blodvärden, fick Malin hjälp av en psykolog för att hantera sin ångest.

– I början vågade jag inte vara ensam hemma, inte köra bil och absolut inte flyga. Vad skulle hända om jag började störtblöda igen? Än idag kan känslorna rusa iväg med mig och jag känner av paniken, särskilt om jag blir det minsta blöt i näsan. Men nu har jag lärt mig att stanna i den känslan och vänta på att hjärnan ska ta över och tala om för kroppen att det inte är farligt. Jag har alltså utmanat mig själv och mött rädslan. Min psykolog är jättebra. Hon har gett mig verktyg att jobba med.

Värktabletterna höll på att kosta mig livet!

Malin ute på promenad med ett helt gäng hundar.

 

Hundarna ett stort stöd

Men Malin har fler än sin psykolog att tacka för att hon kommit tillbaka till livet så bra som hon gjort. Förutom släktens och vännernas stöd har en massa lurviga fyr­beningar hjälpt henne. Både de sju hon har hemma och de hundar i Rumänien hon besöker några gånger varje år.

– Jag hade aldrig klarat det här utan gathundarna jag hjälper. Jag besöker ett hundhägn där och är med och ­hjälper till att hitta nya hem till hundarna. Det ger mig ork och jag blir hjälpt av att hjälpa. Mitt engagemang för ­hundarna gjorde att jag pressade mig för att våga och orka mer och mer.

Värktabletterna höll på att kosta mig livet!

Hundar upptar en stor del av Malins liv. De har hjälpt henne att bli fri från sin ångest.

 

Viktigt att sätta gränser
Idag arbetar Malin som boendehandledare och delgivningsman. Att gå tillbaka som personlig assistent till samma person var aldrig aktuellt.

– Allt tar tid, och man ­måste få vara ledsen och rädd. Men det är viktigt att sätta en gräns. Jag bestämde mig för att ångesten inte skulle få styra mitt liv och utsatte mig för den för att övervinna den. Men att gå tillbaka till samma jobb skulle kosta för mycket energi, det kände jag tydligt. Det var inte värt det. Bättre då att hitta ett nytt jobb.

Hur lever du idag? Tar du några värktabletter?

– Aldrig mer än Panodil om jag har ont i huvudet. Det står faktiskt ett rör Treo i badrumsskåpet, men det har jag inte rört sedan i december. Jag har varit med om en helvetesresa och ­kommer aldrig att ta en Treo igen.

Hur tänker du tillbaka på vad som hänt?

– Nu kan jag inse att jag fick några varningssignaler, men dem kunde jag ju inte tolka då. Jag blödde onormalt mycket vid en mindre operation och när jag skar mig en gång. Min sambo konstaterade att jag hade många blåmärken på benen, men det är ju inget man söker för.

– Med tanke på hur många Treo jag åt, sa läkaren på lasarettet att det här hade hänt förr eller senare. Det är ju inte klokt att en värktablett som är livsfarlig säljs på vilken mack som helst!

Värktabletterna höll på att kosta mig livet!

– Det är ju inte klokt att en värktablett som är livsfarlig säljs på vilken mack som helst, säger Malin Agrell.

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 50 2015.

Ta rätt tablett mot rätt värk

Huvudvärk och migrän
Alla receptfria, smärtlindrande läkemedel kan användas vid huvudvärk. Brustabletter ger något snabbare effekt. Tabletterna Diclofenac T ­ratiopharm och Eeze har ­särskild dosering för behandling av migrän. Tabletter med både acetylsalicylsyra och koffein, som Treo och Bamyl koffein, brukar också ha god ­effekt vid spänningshuvudvärk och migrän.

Mensvärk
Värkmediciner med ibuprofen eller naproxen brukar ha en
bra effekt, exempelvis Ipren, Ibumetin, Naproxen Orifram samt Pronaxen.

Inflammatorisk värk
Paracetamol ger inte den bästa effekten om du har inflammation och värk samtidigt, som till exempel tandvärk eller värk i muskelfästen. Välj istället ­preparat med ibuprofen, ­naproxen eller diklofenak, som Ipren, Pronaxen och Eeze.

Ont i leder
Om du tillfälligt har stela och ömma leder kan du prova nabumeton, som finns i Reliflex, som man bara behöver ta en gång per dygn.

 

Inga fler paracetamol-tabletter i vanlig butik!

Sedan den 1 november får endast apotek sälja ­receptfria tabletter med paracetamol. Beslutet ­gäller bara tabletter som är avsedda att sväljas hela. Paracetamol i flytande form och som brustabletter berörs inte. Orsaken är att antalet förgiftningsfall med paracetamol tros ha ökat sedan försäljningen släpptes fri 2009.

Din tunga visar hur du mår!
Nu slipper Ann-Louise sprutorna för sin MS
Bli pigg och mätt med vegetarisk mat!
Scroll to Top