Är du högkänslig – testa dig själv!
Blir du stressad när flera saker hopar sig, reagerar starkt på höga ljud och tar lätt in andras sinnesstämningar? Klicka här för att testa om du är högkänslig!
Mer info!
Du kan få mer information om högkänslighet via Sveriges förening för högkänsliga.www.hspforeningen.se
Kurser
Mer om Malin Sandells återkommande kurser för högkänsliga hittar du här.
Blogg om högkänslighet
Åsa-Saga Hammarstedt har en inspirerande och uppskattad blogg, där hon berättar om sin högkänslighet och ger goda råd. Läs mer på www. asasaga.se
Åsa-Saga bor med skogen precis runt husknuten. Och i naturen mår hon som allra bäst!
I många år kände sig Åsa-Saga Hammarstedt annorlunda.
– Jag har alltid trott att det var något konstigt med mig. Men så en dag, för ett par år sedan, läste jag en tidningsartikel om högkänslighet. Det blev en fantastisk upplevelse.
En högkänslig person, en Highly Sensitive Person, HSP, har ett mycket känsligt nervsystem och läser lyhört av omgivningen på ett djupare och mer detaljerat sätt än andra. Forskarna tror att ungefär var femte person i Sverige är högkänslig.
Högkänslighet är ett karaktärsdrag, en speciell personlighet, och inte någon sjukdom.
– Jag minns att jag visade artikeln för min mamma. Då förstod hon varför jag är som jag är. Jag har ju ständigt alla känslospröt ute vilket gör att jag ofta kallats för överkänslig. Samtidigt har jag fingertoppskänsla, är iakttagande och reflekterande…
Åsa-Saga, som fyller 35 i sommar, bor i en liten stuga vid havet i en gammal fiskeby några mil söder om Umeå. Pojkvännen Henrik studerar i Skåne, så de ses inte så ofta för tillfället. Åsa-Saga arbetar som språkkonsult och skribent. Hon jobbar hemifrån med att bearbeta bland annat informationstexter.
– Jag älskar lugnet och tystnaden i mitt lilla hus. Här kan jag sova utan öronproppar. Jag njuter av naturen runtomkring och går långa, sköna promenader och tittar på fåglar.
Högkänsligheten innebär att för många intryck på en gång lätt blir känslomässigt tröttande.
– Jag har aldrig tyckt om att arbeta i grupp. Jag var duktig i skolan och blev inte mobbad, men jag ville inte gärna umgås med stora kompisgäng där det dracks öl. Det blev för många känslointryck på en gång, när de blev berusade och släppte på spärrarna. Än i dag umgås jag inte gärna med människor som är berusade. Och själv dricker jag varken alkohol eller kaffe.
Yoga hjälper
Under flera år var hon sjukskriven för utbrändhet, efter personliga upplevelser som hon aldrig bearbetade.
– Jag förstod inte då att som högkänslig är det extra viktigt att låta känslorna få ta plats, för att de sedan ska släppa taget.
– Idag mår jag jättebra. Nu när jag vet att det inte är något “fel” på mig kan jag leva ett rikt liv. Mycket har ju berott på okunskap hos mig själv. Jag har lärt mig att det är helt okej att bli så påverkad av andra människor. Och jag kan dra mig undan om det blir för stökigt, när jag känner att jag börjar bli överstimulerad av allt runt mig.
Åsa-Saga har fått god hjälp av de yogakurser hon gått, som är speciellt utformade för högkänsliga. Hon har också fått en ökad förståelse om sig själv genom känsloterapi.
– Som högkänslig har jag mycket lätt för att avläsa andras ångest, ångest som inte är min och ta den till mig. Nu har jag verktygen för att skicka tillbaka de känslorna och inte bära dem med mig.
Hon har också utbildat sig till aromaterpeut och nästan varje morgon i stugan börjar med meditation och yoga.
– Högkänslighet är en berikande styrka på många sätt. Jag är glad att jag kan njuta och glädjas så djupt.
Åsa-Saga arbetar hemifrån, som språkkonsult och skribent. Hon älskar lugnet och tystnaden i sitt lilla hus.
Terapeuten: Högkänslighet är ett personlighetsdrag!
Malin Sandell arbetar som terapeut, föreläsare och yogalärare. Tillsammans med en kollega driver hon företaget högkänslighet.se. Malin är själv högkänslig.
Vad innebär det att vara högkänslig?
– Högkänslighet är ett personlighetsdrag. Högkänsliga har ett känsligare nervsystem än genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor.
– Det innebär att högkänsliga kan uppfatta information och känslor som andra inte lägger märke till. Vi reflekterar mer över allting och sorterar information på en djupare nivå. Den större medvetenheten gör högkänsliga väldigt intuitiva – vi bara vet, utan att veta hur. Högkänsliga kan ofta också känna extra starkt känslomässigt.
Hur kan högkänslighet berika livet?
– Vi har ofta mer höga och djupa dalar än andra. Vi har en stark inlevelseförmåga och kan se saker som andra kanske missar. Vi har lättare att se möjligheter och komma på nya idéer.
Finns det några nackdelar?
– Högkänsliga kan lätt bli överstimulerade och det kan leda till trötthet, osäkerhet, oro, ångest, rädslor och sömnsvårigheter. Det kan kännas som om allt snurrar och du tappar kontrollen.
– Vi blir så lätt djupt påverkade av andras sinnesstämningar och som högkänslig kan ditt humör snabbt svänga från glad till ledsen. Dessa humörsvängningar kan vara svåra att hantera. Då vill man bara ligga kvar under täcket eller låsa in sig på toaletten. Man känner sig som ett offer i en överväldigande värld.
Hur arbetar du och din kollega?
– Vi har utvecklat en unik metod för att arbeta på djupet med tanke- och känslohantering. Vi vill ge högkänsliga konkreta verktyg och effektiva metoder att använda sin högkänsliget, sin sensitiva begåvning, till sin fördel och se den som en gåva istället för ett hinder.
– Vi vägleder med bland annat yoga och känsloterapi, för en djupare förståelse för vem man är och hur man kan utveckla sin förmåga och i slutändan leva ett helt och fullt liv. Många högkänsliga känner sig begränsade av sin högkänslighet helt i onödan.
Vad kan man som högkänslig göra själv för att må bra?
– Först och främst är det viktigt att själv ställa sig frågor som “om jag var riktigt snäll mot mig själv just nu, vad skulle jag välja då?”, i olika situationer och möten under hela dagen. Det är när du väljer för dig själv som du bibehåller en hög energinivå. Vår erfarenhet är att högkänsliga gör tvärtom. Vi högkänsliga tar ofta ett stort ansvar för omgivningen och anpassar oss istället för att välja det som fungerar oss. Det skapar känslan av att vara överstimulerad eller urlakad eftersom vi försöker vara alla till lags, utom oss själva.
– Bästa rådet är att du börjar välja för dig själv, oavsett vad andra tycker om det. Försök även omge dig med människor som stöttar dig. Då kan du få vara den du verkligen är och använda dina gåvor till din fördel!