Ny sorts madrass botade Ann-Christines sömnapné!

Ann-Christines sömnapné gjorde henne fruktansvärt trött. Det var knappt att hon lyckades hålla sig vaken på jobbmöten och hon somnade på spårvagnen hem. Till slut tog hon kontakt med en sömnspecialist och fick prova en ny sorts madrass...

Sömnproblem vanligast hos kvinnor

En ny riksomfattande undersökning om sömnstörningar visar att fler kvinnor än män drabbas. De främsta orsakerna till den dåliga sömnen är stress, oro för familjen, privatekonomin, kärlekslivet och krav på jobbet. Kvinnor använder också mer sömntabletter än män.

Källa: Hästens

Tänk på hur du sover!

Genom att böja halsen kraftigt framåt under sömnen kan svalget bli extra trångt, något som kan försämra andningen. För lättare andning är det bättre att istället sträcka halsen bakåt.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Ny sorts madrass botade Ann-Christines sömnapné!
Ann-Christine Mjörnheims energi är tillbaka och hon orkar med både arbete och fritid på ett helt annat sätt sedan specialmadrassen förbättrat hennes sömn.

 

Ann-Christine Mjörnheim lider av sömnapné. Hon drabbas av korta, nattliga andningsstillestånd, som, när det var som allra värst, påverkade hela vardagslivet.

– Men nu har jag fått testa en fantastisk, ny och enkel behandling, som verkligen hjälpt mig. Jag är som en helt annan människa!

 

Sömnapné är vanligt, men många går länge i trötthetsdimmor under dagarna utan att förstå varför. Andningsuppehållen gör att hjärnans syresättning störs och sömnen blir ryckig. Sömnapné är en riskfaktor för bland annat högt blodtryck och stroke.

– Jag har ju länge vetat att jag snarkar, men jag hade inte en aning om att jag, i samband med det, hade många andningsupphåll, när jag sov.

 

Ann-Christine bor i Göteborg, där hon är född och uppväxt. Det hörs på dialekten. Numera bor hon i ett litet rött hus, med vita knutar i stadsdelen Angered. Strax intill ligger ett stort vackert skogsområde, som inbjuder till sköna sommarpromenader. Här känns storstaden långt borta.

– Jag trivs verkligen. Jag påtar i min lilla trädgård, mest odlar jag grönsaker och blommor. Jag brukar dra upp mina egna frön. Annars stickar jag och läser böcker, helst historiska romaner.

 

Ann-Christine, som fyllt 61 år i sommar, är ensamstående efter en skilsmässa. Men det är ändå ofta full fart i huset. De två döttrarna bor i Göteborg och barnbarnen My, 12, och William, 8, älskar att bo över hos mormor. Då ska det bakas. Kanske blir inte alltid kladdkakorna och bullarna precis som de ser ut på bilderna i recepten, men roligt har de alla tre.

 

På vardagarna arbetar Ann-Christine som biomedicinsk analytiker på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon undersöker patienter som har besvär från matstrupen. Hon är också verksam som forskare och funderar på att disputera.

 

Det var i samband med sitt arbete på sjukhuset, som hon började misstänka att det var något som inte stämde. Det var en kollega som slog larm redan 2001, under ett studiebesök i Köpenhamn.

 

Ny sorts madrass botade Ann-Christines sömnapné!

– Vi delade rum och eftersom jag visste att jag snarkade, frågade jag henne på morgonen om jag stört henne under natten.

– Nej, inte snarkningarna så mycket, sa hon, men jag var på väg upp och ruska dig jättemånga gånger när du slutade andas i kanske 15-20 sekunder.

 

Det kunde blivit en riktig tankeställare för Ann-Christine. Men på något sätt valde hon att förtränga vad kollegan sagt, även om tanken på att något var fel, satt där i bakhuvudet. Inte minst eftersom döttrarna, som då bodde hemma, sagt till sin mamma att hon andades konstigt på nätterna.

– Jag visste vad det skulle kunna vara, men det blev aldrig av att jag tog tag i det, säger Ann-Christine, som ändå arbetade på öron-näsa-halsavdelningen, vägg i vägg med sömnkliniken på Sahlgrenska och titt som tätt stötte på läkarna i trapporna.

– På något sätt tyckte jag nog att det var skämmigt att prata med läkarna om mina snarkningar.

 

Åren gick. Och tröttheten blev värre. Själv tyckte Ann-Christine att hon sov ganska bra om nätterna.

– Det var det som var så märkligt. Varför var jag så trött på dagarna, jag hade ju ändå sovit?

– En kväll när jag läste en saga för mitt barnbarn My tittade hon allvarsamt på mig och sa: “Mormor, sover du när du läser?”

– Och jag kunde sitta och nicka till på möten och känna att huvudet föll ner. När jag tittade på film tappade jag lätt greppet om handlingen. Men jag hittade alltid orsaker. Somnade jag på spårvagnen hem, skyllde jag det på att jag ju ändå jobbat en hel, lång dag. Inte konstigt att jag var trött.

 

Till slut gick det inte längre. Tröttheten tog över hela livet.

– Våren 2011 tog jag äntligen kontakt med en sömnspecialist i huset. Han ordnade så att jag fick genomgå en sömnutredning. Jag låg över på öronklinikens sömnlabb en natt, kopplad till olika instrument, som bland annat mätte min andning och blodets syresättning.

– Och när jag fick reda på resultatet blev jag rädd. Jag fick veta att ett så kallat AHI-värde under 5 innebär att man är frisk, 5-15 betyder lätt sömnapné, 15-25 är medel och över 25 är grav sömnapné.

– Jag hade 30…

 

Andningsmask

Ann-Christine insåg ändå att hon haft tur när hon gått så länge med sjukdomen utan att råka ut för allvarliga problem, som hjärtbesvär eller stroke. Men hon är överviktig och just övervikt är en mycket vanlig orsak till sömnapné. Om fettvävnaden i luftvägarna ökar blir det svårare för luften att passera till och från lungorna.

Nu fick hon en CPAP, som är en andningsmask som pumpar in luft under sömnen. Den använde hon cirka fyra timmar varje natt.

– Jag kände skillnaden efter en vecka eller två. Jag blev mycket piggare på dagarna och jag kände mig utsövd på morgonen.

 

Det var ganska okej med masken, även om det kunde kännas litet bökigt.

– Men så fick jag höra om ett nytt, unikt projekt på kliniken. Forskarna testade olika typer av speciella madrasser för att motverka sömnapné. Man tvingades att sova på magen vilket skulle underlätta andningen. Jag blev verkligen nyfiken och bad att få komma med i studien. Det var viktigt att rätt personer var med och till min glädje kvalade jag in.

 

Det blev fler mätningar och en övernattning på kliniken på den nya madrassen. Nu gjordes en undersökning som mätte sömndjup och samtidigt registrerade andningsupphåll och snarkningar.

– Det kändes trovärdigt. Det gällde att hitta rätt sovställning och placera huvudet på kudden så att det blev bekvämt. Jag var helt trygg med det hela.

 

Och nästa morgon kom överraskningen.

– Jag hade bara haft 5-6 andningsuppehåll och doktorn tyckte att det var jättebra!

Så småningom fick Ann-Christine en madrass med sig hem.

– Den var ganska klumpig och tog upp halva sängen. Men jag kände hur bra jag mådde av den. Jag blev så mjuk och fin i kroppen. Och sov så gott.

 

Nu har hon testat sin specialmadrass i ett år och den stora är utbytt mot en mindre och nättare modell. Under projektets gång mättes också, med bärbara instrument, hur hon sov hemma i sin egen säng.

– Jag är mer än nöjd. Min energi är tillbaka och nu är jag aldrig orolig när jag sätter mig på en föreläsning. Det är ett lyft för mig som människa. Det är helt fantastiskt att en så enkel grej som en madrass har förändrat mitt liv!

 

Ny sorts madrass botade Ann-Christines sömnapné!
Madrassen är konstruerad så att man tvingas att sova på magen.

 

Specialistläkare Armin Bidarian Moniri:
Sömn i magläge motverkar sömnapné

Ny sorts madrass botade Ann-Christines sömnapné!

Var femte vuxen lider av sömnapné, andningsuppehåll under sömnen. De flesta utan att veta om sin sjukdom. Nu finns en ny, enkel behandlingsmetod i form av en världsunik, svensk specialmadrass.

Armin Bidarian Moniri är specialistläkare inom öron-näsa-halssjukdomar och har utvecklat den nya madrassen. Han är verksam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och har nyligen skrivit en avhandling i ämnet.

 

Vad är sömnapné?

– Sömnapné innebär upprepade andningsupphåll under sömnen. De leder till en splittrad sömn och blodet syresätts inte tillräckligt. Det leder till dagtrötthet och ökad risk för hjärtsjukdomar. Många drabbade är snarkare.

 

Hur påverkas vardagen?

– Många med sömnapné söker vård för andra sjukdomar, som högt blodtryck, kärlkramp, depression, impotens, kronisk trötthet och nedsatt prestationsförmåga.

– Sömnapné är ett problem för samhället med ökade sjukvårdskostnader, trafikolyckor och nedsatt arbetskapacitet. Det är också ett samlevnadsproblem.

 

Hur många är drabbade i Sverige?

– Enligt olika studier har cirka 20 procent av alla vuxna sömnapné. Men cirka 80 procent av alla med sömnapné har inte fått någon diagnos ännu.

 

När ska man söka hjälp?

– Det ska man göra om man snarkar eller om man upplever några av symptomen, jag nämnde.

 

Kan man lida av sömnapné utan att vara snarkare?

– Som regel är sömnapné förknippad med snarkning, men många med sömnapné snarkar inte.

 

Vilka behandlingar finns det?

– En vanlig behandling är luftpumpen CPAP (Contineuous Positive Airway Pressure). Via ett rör och en mask, som placeras över näsan och/eller munnen pumpar apparaten in luft för att undvika andningsuppehåll. Behandlingen är effektiv, men många patienter tycker att den är “jobbig”.

– Det finns också en sovskena som drar fram underkäken under sömnen och skapar större utrymme för andningen.

 

Du har utvecklat en madrass som hjälper vid sömnapné.

– Jag började intressera mig för snarkning och sömnapné eftersom min hustru var drabbad och hon kunde varken använda CPAP eller sovskena. Jag funderade över varför just människan är drabbad av detta tillstånd, men inte andra däggdjur. En viktig anledning är att människan, som enda däggdjur, ofta sover på ryggen.

– Min hypotes var alltså att magläge kan förbättra sömnapné hos människan och jag började utveckla olika madrasser och kuddar som gör det möjligt att sova på magen. Madrassen och kudden skulle vara behagliga att ligga på och på ett snällt sätt “tvinga” personen att välja mag- eller sidoläge och undvika ryggläge under sömnen.

– Nu efter sex års arbete har mitt forskarlag lyckats ta fram ett set som består av en madrass och kuddar med olika hårdhet, höjd och längd, för att tillfredsställa de personliga behoven. Våra tester har varit mycket positiva.

– Madrassen och kudden kommer förhoppningsvis att finnas på marknaden från och med i höst.

Scroll to Top