• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Håll koll på dina mediciner i mobilen!

  Passar dina läkemedel ihop? Tack vare en ny smart så kallad app kan din mobil besvara denna fråga åt dig – på bara några sekunder.

  Bild 1290922
  Livet kan bli bra mycket enklare när mobilen hjälper dig hålla koll på medicinerna...

   

  Nu kan du enkelt hålla koll på dina mediciner med hjälp av din mobil. I nya appen MediHand lägger du in dina läkemedel och får ett direkt besked om de passar ihop.

   

  Bakom appen står Eva-Lott Eitrem, sjuksköterska, barnmorska och interaktionsdesigner. Hon fick idén till läkemedelsappen när hon arbetade som adjunkt på sjuksköterskeprogrammet i Karlskrona.
  – Blekinge Tekniska Högskola har en innovationsavdelning och jag fick stort stöd av dem som jobbar där. Vi tog först fram en webblösning för sjukvårdpersonal. Den heter EviDos och används idag bland annat av 1177 Sjukvårdsupplysningen, privata tandläkare och hemtjänsten. När jag var ute och presenterade EviDos för sjukvårdspersonal så var det många som påpekade att de behövde läkemedelsinformation på samma smarta sätt för privat bruk.

   

  Bild 1290923När du lägger in dina läkemedel i MediHand får du snabbt svar på om de går att kombinera. Appen svarar med grönt ljus om det inte är några problem. Gult ljus betyder att det är oklart och att du bör söka mer information och rött ljus innebär att läkemedlen absolut inte ska kombineras. Eva-Lott har redan många exempel på personer som blivit hjälpta av appen.

  – En man stod på epilepsimediciner och blev ordinerad Alvedon men när han tog tabletterna började han få stora epilepsianfall. Då skaffade hans fru appen och la in makens läkemedel och det blev ju knallrött eftersom man absolut inte ska använda Alvedon om man tar epilepsimedicin. Man ska inte heller kombinera blodtryckssänkande medicinen Salures och Ipren och absolut inte Cipramil och Ipren – det ökar risken för magblödningar, berättar Eva-Lott.

  – Min väninna som äter Simvastatin fick utskrivet Ery-Max som är ett antibiotikum. Hon hämtade ut tvåhundra tabletter på apoteket och de upptäckte ingenting men appen visade knallrött. Då ringde hon sin läkare och det visade sig att kombinationen av medicinerna kunde leda till hjärtstopp!

   

  Eva-Lott hoppas att vården ska uppmuntra patienterna att använda den nya appen.
  – 30 procent av de som söker hjälp på akuten är sjuka på grund av sina läkemedel. Drömmen vore att när min drygt 80-åriga mamma går hem från vårdcentralen så ska de ha lagt in alla hennes läkemedel i hennes Iphone.

   

  Bild 1290924

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!