“Nu är jag stolt över min högkänslighet!”

Tidigare brukade Carina Eriksson bita ihop och intala sig själv att hon måste bli tuffare, mindre känslig. Det var först när hon fick en förklaring till sin känslighet som hon började acceptera sig själv precis som hon är. – Nu har jag inrättat mitt liv så att jag inte ska tömma alla reserver!

Carina klarar numera av att åka tunnelbana till jobbet utan att det påverkar henne negativt. Lösningen är att läsa en bok. På så vis stänger hon ute alla intryck, som annars tar hennes energi.

 

Annorlunda. Det har Carina Eriksson, 53, känt sig i största delen av sitt liv. Tills i våras. Då fick hon äntligen veta varför hon är så känslig och ofta känner sig trött.

– Jag skrattade och grät om vartannat när jag läste boken om högkänslighet, Drunkna inte i dina känslor.

 

Lättnaden var stor att det finns fler med ett högkänsligt personlighetsdrag.

– Återhämtningen har blivit mycket viktig, förklarar Carina när vi hälsar på hemma i lägenheten i Hökarängen utanför Stockholm, där hon bor tillsammans med kattfröken Juno.

 

Carina har precis kommit hem från sitt arbete i en byggorganisation där hon jobbar med utbildning. Till och från jobbet åker hon tunnelbana och hon har hittat ett knep som får henne att må bättre.

– Jag läser en bok på tunnelbanan, helst en spännande deckare. Annars är det lätt att suga i sig alla intryck, till exempel barn som skriker. På det här viset stänger jag av med bokens hjälp. Likadant gjorde jag naturligt som barn. Jag kunde sitta på en sten vid vattnet och reflektera i timmar. Jag kände mig inte ensam utan tyckte om att vara för mig själv, fastän jag hade gott om vänner.

 

Många högkänsliga är blyga som barn men Carina var utåtriktad.

– Jag spelade teater och sjöng i flera körer. Min familj var stökig och det förekom missbruk. Inte i stora mängder men tillräckligt för att jag skulle känna mig otrygg. Det ledde till att jag utvecklade oro och ångest, något jag senare gick i terapi för. Jag har jobbat mycket med mig själv, framför allt med min självkänsla och livsglädje, med bra resultat.

 

Frustrerad och slutkörd

Högkänsliga personer drabbas lättare av smärta i kroppen. Carina hör också hit och för 20 år sedan fick hon fibromyalgi. Då försökte hon ta reda på vad hon kunde förändra i livet, för att må bättre.

– Läkaren berättade att man vid fibromyalgi har ett överbelastat smärtsystem, att jag har en högre känslighet för smärta. Så jag tog tjänstledigt och började plugga. Jag lärde mig säga nej och skaffade regelbundna sovvanor.

– Dessutom lämnade jag en relation som inte var bra och gradvis skedde en förändring, i takt med att jag höjde min livskvalitet. Jag mådde allt bättre och efter 8 år var jag smärtfri.

 

När Carina trillade över boken om högkänslighet förra våren, hade en mycket intensiv relation precis tagit slut. Så här efteråt kan Carina se att den sortens relation inte passar henne.

– Jag jobbar mycket och vi träffades flera gånger i veckan, det blev ingen tid till återhämtning. Då visste jag ju inte att jag även har ett fysiskt behov av att återhämta mig. Det slutade med att jag var frustrerad och slutkörd; alla känslor bubblade över. Det kunde inte han hantera och slutligen lämnade han mig.

 

Nu vet Carina varför hon haft svårigheter med varaktiga relationer.

– Jag måste sätta gränser och lära känna en man i långsam takt. Allt måste få ta sin tid.

 

Carina har några nära vänner och ett fåtal ytliga bekanta. I dag förstår hon också varför hon aldrig har njutit av att fika på stan.

– Det är för att jag så lätt blir trött av alla intryck, alla ljud. Jag har ett stressigt jobb där jag har kontakt med många människor. När jag kommer hem på kvällen vill jag inte göra så mycket. Jag varvar ner genom att läsa en bok, titta på TV eller sitta vid datorn. Förr hade jag dåligt samvete över att jag inte var mer social. Idag vet jag att jag behöver återhämta mig för att orka.

– Men visst går jag ut ibland och lyssnar på levande musik, vilket jag älskar. Jag är dock försiktig med alkohol, försöker sova minst sju timmar och undviker stress.

 

Väl utvecklad intuition

Det kan verka som att högkänslighet bara är negativt, men Carina menar att egenskapen även har positiva sidor. Den har till exempel gett henne en väl utvecklad intuition.

– Jag kan snabbt se vem som är blyg på en fest. Jag är bra på att våga ta kontakt, lätta upp stämningen och att analysera.

 

Carina har börjat lita mer på sin magkänsla.

– Den visar sig ofta vara rätt. Vi människor sänder ju ständigt ut olika signaler, till exempel via kroppsspråket och vårt tonfall.

– Hur många gånger har vi kvinnor inte blivit itutade att vi inte ska vara så känsliga? “Ta inte åt dig!” “Du överdriver!” “Släpp taget!” Vi gör allt för att stänga av och slutar lita på vår intuition. Jag vill inte döma människor men har blivit försiktigare med att släppa in folk i mitt liv.

 

Naturen betyder mycket för Carina och hon mår bra av att ta långa promenader i skogen. Här njuter hon av alla dofter och av lugnet samt brukar även ta en paus och reflektera sittande på en sten.

 

I dag känner Carina en glädje över att äntligen veta varför hon ständigt känt sig slutkörd. Och hon tycker att hon har fått orken tillbaka.

– Tänk så många gånger jag besökt hälsokostaffären i onödan för att prova ett nytt energigivande piller! Men något som faktiskt hjälpt mig är promenader och motion. Och att jag bejakar mitt behov av att vara ensam.

 

Det är faktiskt inte alls tråkigt. Jag har ett rikt inre liv och behöver tid att smälta och bearbeta allt som händer.

– Jag måste till exempel ta beslut i lugn och ro. Om man pressar mig sätter jag ner klackarna, blir irriterad och gör ingenting, skrattar hon.

– Det handlar i mångt och mycket om min attityd och inställning till mig själv och livet. När jag accepterar att jag är högkänslig kan jag hitta ett förhållningssätt och behöver inte skämmas eller be om ursäkt för att jag kanske inte orkar städa idag. Så här fungerar jag och det är inget fel med det.

 

Carina använder ofta affirmationer för att bli av med frustration.

– Jag använder affirmationen “glad, lugn och tacksam” om jag är stressad. De orden upprepar jag och då brukar frustrationen släppa. När jag går och lägger mig brukar jag tänka på allt jag är tacksam över i mitt liv.

 

Då sover jag gott efteråt.

 

 

Högkänslighet är ingen sjukdom

 

Lisa Pousette är legitimerad psykoterapeut och har arbetat med personlighetspsykologi i 20 år. Hon är verksam på mottagningen Terapeutiska i Stockholm, med speciell inriktning på karaktärsdraget högkänslighet.

 

Är högkänslighet en sjukdom?

– Nej, det är ett personlighetsdrag som vanligtvis är medfött. Du kan också ha utvecklat egenskapen under din barndom. Det är inte ovanligt att högkänsliga har vuxit upp i familjer med missbruk eller våld. 15-20 procent av befolkningen föds högkänsliga. Av dem har 70 procent en introvert och 30 procent en extrovert läggning.

 

Vad kännetecknar högkänslighet?

– Som högkänslig är du extra mottaglig för yttre intryck. Du kan vara mer eller mindre fysiskt och psykiskt känslig. Extra känslighet mot ljud, ljus, dofter och temperaturskillnader är vanligt. Spänningshuvudvärk och värk i kroppen likaså. Det är lätt att bli överstimulerad, att nonchalera sina egna behov, vilket kan leda till trötthet och utmattning. 

– Vid psykisk känslighet läggs mycket tid på att analysera, reflektera och älta. Du är duktig på att pejla in andras sinnestillstånd och har svårt att se på TV-nyheterna utan att bli illa berörd.

 

Finns det några fördelar med att vara högkänslig?

– Ja, många! Högkänsliga är exempelvis fantasifulla och kreativa, djupt reflekterande och empatiska. De blir ofta bra föräldrar med stor medkänsla och lyssnarförmåga. Många gånger är det en högkänslig arbetskamrat vi pratar ut hos när vi har problem på jobbet.

 

Finns det någon behandling?

– Nej, eftersom högkänslighet inte är en sjukdom. Vissa mår dock bättre av terapi. Först brukar jag utreda om det är en medfödd högkänslighet eller om personen blivit extra känslig på grund av svåra uppväxtförhållanden. Därefter väljer vi en lämplig terapiform. Samtalen handlar ofta om acceptans och skuld gentemot ens högkänslighet och hur man på bästa sätt kan lära sig leva med detta.

 

Vad kan jag själv göra för att må bättre?

– Vistas i naturen, motionera, ge dig tid att låta tankarna vandra fritt. Använd öronproppar eller hörlurar om du måste vistas i buller. Prova en avslappningsteknik, till exempel yoga, meditation, tai chi eller något annat som hjälper dig slappna av och fokusera inåt. Skapa ordning och reda, många vill ha ett städat och harmoniskt hem. Undvik det som stressar, hitta det som gör dig lugn. Högkänsliga, som så ofta vill anpassa sig till omgivningens krav, bör hitta en balans mellan vila, aktivitet, social samvaro och ensamtid.

– Har du högkänsliga barn bör du lära dem att sätta gränser och att acceptera sin högkänslighet. Annars riskerar de att med tiden utveckla rädsla, ångest och skuldkänslor.

 

Vad kan förvärra högkänslighet?

– För mycket stimulans utifrån. Du kan förvärra för ditt högkänsliga barn om du ställer för höga krav, till exempel ifrågasätter varför barnet inte kan vara som sina syskon och gå ut och leka med de andra barnen. Säg aldrig: “Var inte så känslig!” Det är lika fel som att säga: “Var inte så lång!”

 

Forskas det kring ämnet?

– Psykologen Elaine Aron har forskat om högkänslighet i 20 år och kommit fram till att högkänsliga är födda med ett känsligare nervsystem. Eftersom de tar in fler sinnesintryck än andra och bearbetar dessa på ett djupare plan, blir de lätt överstimulerade och trötta. Annan forskning visar att våra karaktärsdrag bygger på unika mönster i hjärnan. Men hjärnan är flexibel och mönstren kan förändras, till exempel via meditation eller terapi.

 

 

 

Scroll to Top