Det finns ett rum i familjen Haskus hus i Halmstad som det ofta är extra mycket liv och rörelse i. Där härskar fantasifullheten, spontaniteten och viljan att hela tiden lära sig nya saker. Samt härliga dofter.
För det är här i köket som 12-åriga Dalina bakar och lagar mat efter egna recept. För henne startade passionen för att baka då hon bara var sex år. Matlagningen kom inte långt efter.
Dalina Hasku
Ålder: 12 år.
Familj: Mamma Ardita, pappa Allden, systrarna Dea, 8, och Devina, 3.
Bor: I ett hus i området Snöstorp i Halmstad.
Gör: Går i femte klass på Engelska skolan i Halmstad.
Instagram och Youtube: @kitchendalina
– Jag kan vara hur länge som helst i köket och älskar verkligen att upptäcka den magi som uppstår när enkla ingredienser förvandlas till något fantastiskt. Att sköta skolan med läxor och prov är alltid viktigast, men jag ser till att göra dem ordentligt och sedan finns ofta tid att laga mat och baka också, berättar Dalina.
Läs även: Lättlagad sommarmiddag: 6 goda och enkla recept med få ingredienser
Trots sin unga ålder kan hon överraska sina föräldrar och två yngre systrar med att laga hela familjens middag på egen hand flera gånger i veckan.
– Dalina skämmer bort oss rejält och det utan att vi har bett henne. När jag kommer hem från mitt arbete som narkossjuksköterska och min fru Ardita från sina studier till sjuksköterska, står ofta middagen på bordet färdiglagad och klar att äta, berättar pappa Allden stolt.
Föräldrarna ansvarar
Allden filmar och klipper ihop videor, som sedan läggs ut på Instagram och YouTube. Där är det fritt fram för vem som helst att se hur Dalina går till väga då hon lagar mat och bakar.
– Eftersom sociala medier som Instagram och Facebook kräver att användaren måste ha fyllt 13 år för att starta
ett konto är det vi föräldrar som ansvarar för alla hennes inlägg. Och det kommer vi att fortsätta med ända tills vi anser att hon är redo för att ta hand om det själv, förklarar Allden.

Ett av klippen, när Dalina gjorde pizza, hade så många som 10 000 visningar. Som mest under en månad har hon haft 25 000 visningar totalt.
– Jag blir jätteglad och stolt över när så många människor vill titta på det jag gör. Genom filmklippen hoppas jag kunna inspirera människor i olika åldrar. Men gärna lite extra barn och ungdomar, som spenderar mycket tid framför mobil- och dataskärmar. Jag hoppas de vill lägga ifrån sig dem en stund och göra något kreativt i stället. Mitt mål är att fler ska upptäcka hur kul det är att baka och laga mat tillsammans och därigenom skapa roliga minnen ihop, säger Dalina.
Läs även: Emelie var ensam kvinna på fiskeutbildningen – nu vill hon bidra till förändring
Började med uttråkning
Hon minns mycket väl den där vinterdagen för över sex år sedan då hon inte hade något att göra hemma.
– Jag var uttråkad och frågade pappa – som är den av mina föräldrar som bakar mest – om vi inte kunde göra en god kaka ihop. Vi gjorde cupcakes som blev jättegoda. Jag tyckte att det var så roligt att jag ville baka mer. Därför bestämde vi att vi skulle göra det varje fredag efter min skola och pappas jobb.
Sedan blev det bara mer och mer och även matlagningen kom till.
– Nuförtiden brukar pappa eller mamma filma mig när jag bakar eller lagar mat ungefär tre till fyra gånger i veckan men jag lagar ju en del som inte filmas också – till exempel när jag gör middag när inte någon av mina föräldar är hemma.

Dalinas vita Dubai-choklad
med kadayif och pistagekräm
Ingredienser:
250 g vit choklad
150 g pistagekräm
100 g smör
100 g kadayif (ger en härlig crunch)
1 tsk grön karamellfärg
Topping: Smält mörk choklad för en elegant finish
Så här gör du:
- Smält 125 g av den vita chokladen i ett vattenbad och rör om tills den blir helt slät. Häll sedan jämnt över den stelnade mörka chokladen i formen.
- Stek kadayif i en panna med smöret tills den blir gyllenbrun och krispig.
- Blanda pistagekräm och grön karamellfärg i den rostade kadayifen. Blanda väl tills allt är jämnt fördelat.
- Fördela den rostade kadayifen och pistagekrämen över den vita chokladen, men lämna kanterna fria så att den vita chokladen kan rinna ner längs sidorna.
- Smält resterande 125 g av den vita chokladen och häll den över kadayif-lagret så att allt täcks ordentligt.
- Ställ in formen i kylskåpet och låt chokladen stelna i minst en timme.
- Skär upp i bitar och njut av denna lyxiga Dubai-inspirerade choklad!
Fotnot: Kadayif är tunna spaghettiliknande trådar av vetedeg med ursprung i Mellanöstern och Turkiet. Finns att köpa i affärer som är specialiserade på mat från dessa regioner, online och ibland på välsorterade stormarknader.
Tacos är favoriten
Dalinas följare får ta del av allt från luftiga tårtor och perfekta bullar till kreativa småkakor och glutenfria alternativ – samt en stor mix av maträtter från världens alla hörn.
– Min stora favorit vad gäller mat är tacos. Det är väldigt gott och går också att variera väldigt mycket. I bakningen är banankaka otroligt gott och dessutom lätt att göra.
Läs även: Johanna, 50, lever off grid i skogen: ”Mitt mål är att bli så självförsörjande som möjligt”
Och så fullkomligt älskar hon den virala världssuccén Dubai-choklad, där hon på bilderna här intill experimenterat fram ett eget recept på en bakelse.
– Jag har satt min egen prägel på den genom att tillsätta grön karamellfärg för att ge den så kallade Kadayif-degen en ännu mer livfull nyans. Dessutom valde jag att göra den med vit choklad i stället för mörk. Och i stället för att använda färdig Kadayif gjorde jag den från grunden och stekte den i en stekpanna.
En kreativ process
För Dalina är matlagningen och bakningen inte bara en hobby – utan även en kreativ process där hon får uttrycka sig, testa nya smaker och sprida glädje genom sina kreationer.

Allt detta märks även tydligt på fiskrätten med currysås, kokosmjölk och ris – full av smaker och enkel att tillaga – som du också kan läsa receptet på nedan.
– Jag tycker att det spännande att utforska och testa mig fram. Det är också något som jag lär mig mycket av. Det som inte blir bra ser jag inte som ett misslyckande, utan som en lärdom, säger hon med ett leende.
Uppmuntrar dottern
Dalina använder sig lite mer av vissa livsmedelsmärken – och från dessa har hon fått en hel del positiv respons i sina inlägg. Något som uppskattas mycket.
Läs även: Pernilla fick ingen tröst som barn: ”Mina föräldrar kunde inte”
– Men något som jag överraskades mycket av var då Benjamin Ingrosso skickade ett personligt meddelande till mig efter att jag lagat pasta från Ingrosso-syskonens märke. Han bjöd in mig till sin slutna matkreativa chatt. Det var så coolt och kändes nästan ofattbart.
– Vi märker hur kul vår dotter har i köket och det är något som vi verkligen vill uppmuntra, säger Allden.

Dalinas fisk med curry, kokosmjölk och ris
Ingredienser (för 4 portioner):
1 lök
1 vitlöksklyfta
500 g körsbärstomater
2 msk olja
2 tsk curry
8 dl kokosmjölk
300 g basmatiris
Salt efter smak
600 g pangasiusfilé
10 g färsk koriander
1 citron
Så här gör du:
1. Garnera med färsk koriander om du har och servera med citronklyftor.
2. Hacka löken och vitlöken. Fräs dem i olja tills de blir mjuka.
3. Tillsätt curry och låt det fräsa kort. Häll sedan i kokosmjölken och låt sjuda.
4. Tillsätt tomaterna och låt dem koka i några minuter.
5. Skär fisken i bitar och låt den sjuda i såsen tills den är helt genomkokt.
6. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Tacksam gentemot föräldrarna
Samtidigt är hon väldigt duktig och ansvarsfull. På sättet som hon pratar och agerar är det många som tycker att det låter som att hon är fyra-fem år äldre.
– Jag vill rikta ett stort tack till mina fantastiska föräldrar. Från den allra första dagen jag visade intresse för bakning och matlagning har de stöttat mig och gett mig möjligheten att utvecklas. Trots att pappa har ett krävande jobb och mamma studerar, hittar de alltid tid att stötta mig i min passion. De ser till att jag kan följa mina drömmar, samtidigt som de tar hand om mina två systrar med samma kärlek och engagemang, framhåller Dalina.
Läs även: Elisabeth: Min dåliga självkänsla har förstört så mycket
Om intresset har gått i arv är det från hennes far det kommer. Han började i ung ålder att hjälpa till hemma i köket i Kosovo, landet som Allden är född i – före flytten till Sverige då han var 12 år.
– Jag älskar både att laga mat och baka. Jätteroligt att ha det gemensamt med min dotter, tycker han.
Föräldrarna träffades i Kosovo
Efter att ha flyttat till Sverige besökte Alldens familj Kosovo minst ett par gånger per år. Och det var så han träffade Dalinas mamma Ardita.
– Jag var 22 och hon 18 år när vi möttes första gången och jag tyckte att hon var den vackraste personen som jag sett. Vi pratade med varandra och började dejta. Då märkte jag även hur snäll, omtänksam, rolig och speciell hon är.
Det blev snabbt kärlek och två år senare föddes Dalina. Då hade Ardita också flyttat till Sverige.
– Jag tyckte att det var väldigt viktigt att min blivande fru snabbt lärde sig svenska språket, utbildade sig och tog körkort för att vara självständig och inte beroende av mig, berättar Allden.
Numera trespråkig
För att Dalina skulle bli tvåspråkig och behålla familjens rötter pratade hennes pappa svenska med henne medan mamma pratade albanska. Och nu när hon pluggar på Engelska skolan är hon minst lika duktig på engelska också.
– När vi är utomlands och pratar engelska får jag ofta rätta pappa när han säger fel, säger Dalina med ett skratt.

Hon har höga ambitioner i livet och ska göra allt hon kan för att nå långt.
– Drömmen är att bli läkare, men ändå på något sätt kombinera det med att ha en egen restaurang eller kafé. Någon gång vill jag också skriva en bok om mitt liv och min resa.
Läs även: Bengt, 90, gör traktormodeller i miniformat: ”Jag tänker aldrig sluta leka!”
Vill gärna tävla i tv
Att tävla i matlagning eller bakning finns också högt upp på att-göra-listan.
– Jag följer både Sveriges mästerkock och Hela Sverige bakar med nöje. Tyvärr är jag för ung för att vara med där än så länge. Men jag har varit med i andra tv-program som Lilla Aktuellt och i ett större reportage på tv i Kosovo. Ofta får jag höra av andra att jag säkert kommer att bli ett känt namn i framtiden. Jag strävar efter att leva efter mitt motto – följ dina drömmar, avslutar Dalina.