3 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 ägg
- 125 g rumsvarmt smör
- ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 10 dl vetemjöl
Fyllning
125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 msk kardemumma
Pensling
ägg
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smöret i bitar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, mandelmassa och stött kardemumma.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Kavla ut varje till en platta, 35 x 25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp längderna halvvägs med en sax och vik snibbarna växelvis åt vänster och höger. Låt längderna jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensling: Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade längderna.