Ännu en säsong av Trädgårdstider sänds nu i SVT. I nio program får vi följa Pernilla Månsson Colt och de andra tre programledarna med deras olika trädgårdsprojekt på Apelgården i Skåne.

I sista programmet väntar dessutom ett rejält överraskningsparty för John Taylor.

Läs även: Inspelningsplatserna från Trädgårdstider: Så ser de ut idag

– Han fyller 60 år om tre veckor och då ska vi bjuda hit en massa gäster. John vet inte om det själv än. Det ska bli en riktig överraskning för honom, berättar producenten Mattias Lenhoff när Hemmets Journal besökte Apelgården en inspelningsdag förra sommaren.

Adam använder helst sådant som odlats på gården när han lagar mat i programmet. Foto: Stefan Lindblom

Adam Aaman i Trädgårdstider

Junidagen när vi hälsar på teamet bakom Trädgårdstider är det bara ett par veckor kvar till midsommarafton och kocken Adam Aamann gör sill inlagd med fläder från gården.

– Det blir en svensk servering med potatis till och en dansk med rågbröd, berättar Adam som gör sin andra säsong som den fjärde programledaren i Trädgårdstider.

– Nu känner jag mig säkrare och kan slappna av mer. Jag börjar lära mig fler och fler svenska ord, men det lär dröja innan jag pratar felfri svenska, tillägger han med ett leende.

Två rätter med sill blev det – en på svenskt vis och en på danskt. Foto: Stefan Lindblom

Pernilla Månsson Colt om årets säsong

Medan Adam står framför ­inspelningsteamets kameror och arbetar med sillinläggningen och Mattias Lenhoff ropar ”tystnad, tagning” följer vi med de andra tre programledarna en runda i trädgården så att de ska visa oss årets projekt.

– I år är det mest gemensamma projekt som vi alla fyra har arbetat med. Inte så mycket individuellt som det kanske varit tidigare säsonger, säger Pernilla Månsson Colt.

Läs även: Kika in i John Taylors kolonilott: ”Det är här jag laddar mina batterier”

Som exempel nämner hon ”Keyhole garden” (nyckelhålsträdgården) med en smart kompostering som de anlagt på den skyddade innergården mellan ladugårdsbyggnaderna och det gamla boningshuset.

Keyhole garden på innergården med den smarta komposten i mitten. Foto: Stefan Lindblom

– Det heter så eftersom det ser ut som ett nyckelhål ovanifrån. Det är en afrikansk odlingsmetod för små och torra ytor. Jag är speciellt nöjd med pilstaketet som John har flätat runt odlingarna med tomater. Det är så himla fint att jag vill ha det i min egen trädgård.

– Pil är ett trevligt material att arbeta med i trädgården, säger John med ett tacksamt leende. Det är dessutom ett förnybart material. Vi vill vara miljömedvetna och undvika behandlat trä, plast och liknande material, om vi kan.

Det tänket möter vi också i den nya bärträdgården som anlagts vid växthuset som förra säsongen var Malin Perssons projekt. Där inramas bärbuskarna av ett bambustaket som de kan klättra på.

– Det går i ”japandistilen” som Malin lanserade, en blandning mellan det japanska och det skandinaviska, ­säger John.

Pernilla uppskattar särskilt pilestaketet som John byggt runt de upphöjda odlingsbäddarna i nyckelhålsträdgården. Foto: Stefan Lindblom

Malin Persson: ”Ett inslag som tv-tittarna kommer att uppskatta”

Malin Persson visar gärna upp eldstaden som de byggt bredvid Adams kök.

– När vi kom hit för att börja spela in tidigare i våras upptäckte vi att ett stort träd fällts av vinterstormarna. Det använde vi till att göra en lägereldsplats. Det var ett jätteroligt projekt och det blev en mysig plats som vi kan samlas vid, säger hon.

Vid eldstaden har de också odlingar med timjan, mynta, salvia och andra kryddor som Adam kan behöva i sin matlagning. Hans filosofi är att använda så mycket som möjligt av det som odlas på gården. I de fall han har kött i sina maträtter är det mest som krydda.

– Jag är också mycket nöjd med hypertufa-krukorna jag har gjort. Det är dyrt med krukor och jag tror att det är ett inslag som tv-tittarna kommer att uppskatta, ­säger Malin.

Malin i lägereldsplatsen som byggdes av ett träd som stormen fällt. Foto: Stefan Lindblom

John Taylor anlägger ”White garden”

En dröm som John länge burit på och som han äntligen fått möjlighet att förverkliga är en hyllning till den vackra engelska trädgården på Sissinghurst Castle – en ”white garden” ­(eller vit trädgård, som vi skulle säga på svenska).

– En vit trädgård har jag ­velat anlägga såväl i Slottsträdgården i Malmö som på Tjolöholms slott när jag arbetade där, men det blev aldrig tillfälle till det. Nu har jag gjort en miniatyr av ”White garden” på Sissinghurst.

Läs även: Tv-kocken Adam Aamann: ”Jag vill ge tittarna aha-upplevelser”

Liksom Vita Sackville-West och Harold Nicolson gjorde, när de anlade ”White garden” i ett av de olika ”rummen” i trädgården på Sissinghurst, har John enbart valt växter med vita blommor till sin hyllningsträdgård.

Vackert blommande fingerborgsblomma på Apelgården. Foto: Stefan Lindblom

– Det är vita aklejor, sol­hattar, rosenskäror, klematis, gökblomster och vallmo. Här växer även de vita rosorna ’Lykkefund’ och ’Jacqueline du Pré’.

Tanken med den vita trädgården är enligt John att den ska vara fin året runt. Därför gäller det att även plantera vita blommor som blommar tidigt på våren och sent på hösten, som krokus och tulpaner på våren och höstanemoner och höstsilverax.

– Jag har satt en vit tulpan här som heter ’Maureen’, precis som en av mina systrar. Varje gång jag hittar en blomma som har samma namn som någon av mina sex systrar måste jag ha den, berättar John med ett ­leende.

John vattnar i sitt drömprojekt, White garden. Foto: Stefan Lindblom

Alla kan odla

En liten bit från ”White garden” reser sig två balkonger, kompletta med järnräcken och tegelstensfasader, mitt i grönskan. De ingår i balkongtävlingen – den här säsongens utmaning för programledarna i Trädgårdstider.

– Men i år tävlar vi inte individuellt som tidigare utan i lag. Det är Malin och jag mot Adam och John, berättar Pernilla.

– Just nu ser det inte så bra ut för oss. Killarna leder, men jag räknar med att vi tjejer ska komma starkt på slutet, skjuter Malin in.

Tävlingen går ut på att odla så mycket ätbart som möjligt på balkongen.

– Det är också det som är den här säsongens tema – alla kan odla, säger Pernilla.

På de båda balkongerna tävlar killarna mot tjejerna om att odla så mycket ätbart som möjligt. Foto: Stefan Lindblom

Fler säsonger av Trädgårdstider

Det är inte bara 16:e säsongen av Trädgårdstider som sänds i SVT. Det är också 16:e året Pernilla Månsson Colt programleder det.

Första säsongen, som spelades in på Mandelmanns gård i Skåne, ledde hon programmet tillsammans med kocken ­Tareq Taylor.

Läs även: Pernilla Månsson Colt: ”Jag känner mig så ”ofemtio” på nåt vis”

Året därpå kom John Taylor med istället för Mandelmanns och 2015 blev programledarkvartetten komplett när ­Malin Persson anslöt till gänget. Förra säsongen ersattes ­Tareq Taylor av den danske ”smørrebrödskungen” Adam Aamann.

Bakom kulisserna under inspelningen av den 16:e säsongen av Trädgårdstider. Foto: Stefan Lindblom

Från 2011 spelades programmet in på Ryds utanför Södra Sandby. Därifrån flyttade de 2018 till en annan gård i närheten som de döpte till ”Torstens”.

I år är det tredje säsongen de har spelat in på Apelgården.

– Här kan vi bli kvar i flera år. Här är så stort så det finns potential för flera nya trädgårdsprojekt, säger Pernilla och flaggar för att det kommer fler år med Trädgårds­tider.