Pia fick aldrig träffa sin trillingsyster: “Sorgen kom 40 år senare”

Maria dog vid födseln och det var inte något man pratade om i familjen. Först när Pia var vuxen kom sorgen och saknaden ifatt henne. Nu har hon skrivit en bok om att förlora en tvilling.

Pia Rockström

Ålder: 51 år.
Familj: Maken Mattias och tre barn.
Bor: I Svarte utanför Ystad.
Gör: Journalist och författare.
Aktuell: Med boken Leva för två – tvillingar som förlorat sin tvilling berättar.

Pia Rockström är tvilling till Sara. Men hon är också tvilling till Maria, som dog strax efter födseln. Tre små flickor kom till världen i Lund den där dagen för 51 år sedan, en chock för de unga föräldrarna som bara räknat med ett barn.

Så det pratades aldrig så mycket om flickan som dog, och Pia och Sara växte upp utan att veta särskilt mycket om henne.

Därför var det först 40 år senare sorgen överväldigade Pia. Det skedde vid en yogaövning om att ta in livets olika skeden. Pia, som normalt inte gråter öppet, grät hejdlöst. En omedveten sorg efter en syster hon delat fosterlivet med vällde fram.

– I mitt sökande efter stöd insåg jag att det inte fanns någonting skrivet om detta på svenska, så jag tog tjänstledigt ett halvår från mitt arbete som journalist på Ystads Allehanda och skrev boken Leva för två – tvillingar som förlorat sin tvilling berättar, där jag intervjuat personer om sorgen efter ett jämngammalt syskon. Ett sorgearbete som inte liknar något annat och därför kan vara svårt för andra att förstå.

Pia fick aldrig träffa sin trillingsyster:
Pia och hennes tvillingsyster Sara. Egentligen var de trillingar. Maria dog vid födseln.
Foto: Privat

Stor tacksamhet

Pias intention var att intervjua svenska tvillingar. Problemet var att finna dem. Utomlands och via nätverk på sociala medier hittade hon däremot många som ville berätta, även svenskar som mist en tvilling antingen vid födseln, i barndomen eller som vuxen, och som orkade dela med sig.

– I varje intervju fann jag en pusselbit som stämde med min egen sorg. Det var helande. Jag intervjuade en trilling, Jan, som förlorat sin bror när han var två och ett halvt år och som, precis som jag, gått ovetande om sin sorg ända tills den kom fram vid en magmassage i 25-årsåldern. Han kände kontakt – det skapades bilder av den döde brodern. Jans och andra tvillingars berättelser fick mig att söka information om Maria, och via hemsidan gravar.se fick jag veta att Maria Holmberg gravsattes en vecka efter födseln. Hon blev verklig för mig då.

Att ha kvar en levande tvilling har gjort Pia mer stabil i sin sorg, vilket underlättat skrivandet av boken. Hon tror att den kan vara ett stöd för alla som är i ett sorgearbete, inte bara tvillingar. Den sorg som blev tydlig inom Pia långt efter Marias död blev en kraft i hennes skapande.

– Jag har förstått att det är rätt vanligt att en överlevande tvilling växer i sin sorg och tar över syskonets plats och egenskaper. Gör det bästa av livet, helt enkelt. Det finns en stor tacksamhet över, och en mening med, att finnas kvar.

Det är också förklaringen till Elvis Presleys storhet enligt hans föräldrar Gladys och Vernon, berättar Pia i boken. Elvis bror Jesse dog vid födseln. “Elvis är så speciell för att han är två människor, inte bara en. Han lever för två”, har föräldrarna sagt.

Bandet mellan Pia och hennes levande tvilling Sara är fortfarande starkt. Som tvilling är man alltid trogen varandra, som Pia uttrycker det. Och nog är tvillingbandet speciellt.

– En period, när hon bodde i Skåne och jag i Norrland, reste vi halva vägen var för att mötas i Stockholm. Det visade sig att båda hade köpt en present till den andra – exakt samma sak!

Scroll to Top