Istället för kolonilott: Maria odlar grönsaker i grannens trädgård

Finnes: En stor trädgård med plats för fler. Sökes: Odlare utan lott. Så ungefär gick det till när Maria och Gustaf blev trädgårdsvänner. Maria bor i lägenhet och längtade efter en plats att odla grönsaker på. Nu lånar hon en bit av Gustafs fina tomt.

Maria Månsson

Ålder: 55 år.
Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn.
Bor: I lägenhet i Helsingborg.
Gör: Folkbildningsutvecklare.
Odlar: Persilja, koriander, sockerärtor, tatsoi, tomat och sallat.

Koltrasten sjunger för full hals i den centralt belägna trädgården. Vid några odlingslådor rensar Maria Månsson ogräs medan Gustaf Wiklund frågar om hon vill ha ett par av hans tomatplantor.

– En bra sak med att dela sin trädgård med andra är att man får någon att utbyta erfarenheter och kunskaper med, säger han.

Vi befinner oss i Gustafs trädgård nära Tågaborg i Helsingborg. Runt oss reser sig flerfamiljshus och det märks att vi befinner oss nästan mitt i en stad.

– Jag bor i en lägenhet bara några kvarter härifrån. Det är fantastiskt att jag har fått möjlighet att odla lite grönsaker i Gustafs trädgård, säger Maria.

Gustaf Wiklund

Ålder: 38 år.
Familj: Hustrun Helen, 38, och barnen Niila, 12, och Evin, 9.
Bor: Hus med 400 kvadrat­meter stor tomt i Helsingborg.
Gör: Strateg, arbetar med ­energi och klimatfrågor. Medlem i föreningen Co-Grow
Odlar: Dill, koriander, haverrot, vitkål, sparris, morot, ­ärtor, sojabönor, zucchini, broccoli, vitlök och tomater.

Gustaf och Maria är ett exempel på det relativt nya fenomenet trädgårdsdelning. I korthet går det ut på att den som av olika anledningar inte kan sköta sin trädgård delar med sig av den till någon som vill odla och som behöver ett ställe att odla på.

– Jag stötte på trädgårdsdelning första gången när jag var i Edinburgh för snart tio år sedan. I affärer hade folk satt upp lappar om att de hade eller sökte odlingsplats i en trädgård, berättar Gustaf.

Gustaf och hans familj bodde i en lägenhet på den tiden, men han bar med sig tanken om trädgårdsdelning och för ett par år sedan blev det aktuellt när de själva köpte huset med den 400 kvadratmeter stora tomten.

Istället för kolonilott: Maria odlar grönsaker i grannens trädgård
Maria Månsson vid en av sina odlingslådor som hon har i trädgården hos Gustaf Wiklund.

Längtade efter att odla

– Jag odlar lite kryddor på balkongen men kände att jag behövde mer odlingsyta. Jag längtade efter att få ha en trädgård igen men väntetiden på att få köpa en kolonilott kändes alldeles för lång här i Helsingborg, säger hon.

Tidigt i våras fick hon höra talas om trädgårdsdelning och stötte på Co-Grows hemsida på nätet.

– Jag fick snabbt en bild av hur det fungerade och när jag sökte bland dem som var intresserade av att dela med sig av sin trädgård i Helsingborg dök Gustafs namn upp.

– Jag hade lagt ut en bild och en beskrivning av vår trädgård och att det fanns tillgång till såväl vatten som redskap, berättar han.

Maria tyckte nästan det lät för bra för att vara sant att det fanns en trädgård på promenadavstånd från hennes lägenhet som hon kunde få odla i.

– Jag mejlade Gustaf och frågade om det fanns plats kvar. Det gjorde det och i mars träffades vi första gången för att prata om hur en trädgårdsdelning skulle fungera.

Viktigt med avtal

Enligt både Maria och Gustaf är det viktigt att man redan från början gör klart vad som gäller vid trädgårdsdelningen för att undvika senare konflikter.

– Det är upp till var och en att komma överens om vilka regler som ska gälla. Det finns ett kontraktsförslag som man kan ladda ner från Co-Grows hemsida.

Sedan kan respektive trädgårdsägare och odlare komplettera det med till exempel om det ska vara tillåtet att ta med sig husdjur eller barn, om det finns tillgång till vatten och redskap, när och hur ofta trädgården får besökas, säger Gustaf.

Maria och Gustaf har kommit överens om att hon får fri tillgång till vatten och att hon får använda hans redskap.

Det hon odlar – persilja, koriander, sockerärtor, japanska kålen tatsoi, tomater och sallat – delar hon sedan med Gustaf.

– Jag besöker Gustafs trädgård ett par gånger i veckan men det gäller att visa respekt. Jag skulle inte få för mig att klampa in i trädgården om jag ser att de har gäster och grillar, säger hon.

– I så fall bjuder vi självklart in dig, säger Gustaf med ett leende.

Istället för kolonilott: Maria odlar grönsaker i grannens trädgård
Co-Grow är en ganska ny trend inom trädgårdsodling. Den som har en trädgård delar med sig av en bit till någon som inte har en egen täppa.

Bra för båda parter

Båda ser en fördel med att de även kan hjälpa varandra. Gustaf och hans fru Helene kan resa bort några dagar med barnen och veta att Maria tittar till deras trädgård och vattnar om det behövs. Maria vet att hennes grönsaker blir vattnade om hon åker bort en vecka.

– Jag kan tänka mig att det här med att dela trädgården är perfekt för dem som är äldre. Det innebär en trygghet för dem att det kommer någon och tittar till den, säger Maria.

– Det är också ett väldigt bra test för den som vill prova på hur det är att odla innan de själva köper en kolonilott eller en villa, säger Gustaf

Co-Grow: Ny smart trädgårdstrend

– Co-Grow är en ideell förening vars syfte är att underlätta trädgårdsdelning.

– Rörelsen startades i Sverige som ett lokalt initiativ i Älvsjö av Rebecka Hagman som kläckte idén att matcha odlare som saknade egen odlingsyta med trädgårds-ägare.

– I augusti 2017 bildades den ideella föreningen Co-Grow som i dag har medlemmar över hela landet och som finns på Facebook och hemsidan www.co-grow.se

Scroll to Top