• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Aviciis mamma: Tänk att min son spelade på prinsens bröllop!

  Skådespelerskan Anki Lidén kan se tillbaka på en framgångsrik karriär inom filmen och teatern. Men trots det är hon långt ifrån mest berömd i familjen. Med artistnamnet Avicii har hennes son Tim tagit över stafettpinnen – och det har Anki ingenting emot!

  Bild 1286213
  Skådespelerskan Anki Lidén är nu mest känd som "Aviciis mamma". 

   

  Gode gud, låt mig bli skådespelerska! Så skrev Anki Lidén nio år gammal i sin dagbok.

  Och visst blev den lilla tjejen från byn Mölltorp utanför Karlsborg i Västergötland bönhörd. Snart 60 år senare kan hon blicka tillbaka på över 60 film- och tv-roller och därtill otaliga teaterproduktioner.

  Även om Anki för nio sedan pensionerade sig från jobbet på Uppsala stadsteater är hon mån om att ha kvar en fot i yrket. Det är av den anledningen som vi träffas 27 mil från vår gemensamma hemstad Stockholm, i Tällberg i Dalarna, där Anki har spelat teater under sommaren.

  – Egentligen är jag måttligt intresserad av att både spela och se teater. Det är film som är min grej. Film är mindre tjatigt än teater, man säger sina repliker och sedan är det klart.

  Det är med blandade känslor som Anki tänker tillbaka på sina år vid teatern.

  – Herregud så många skitföreställningar jag har varit med i, utbrister hon. Men många bra produktioner också. Visst har det varit kul, men som teaterskådespelare tvingas man betala ett väldigt högt pris. Man är borta från sina barn många kvällar och högtider, och det för en orimligt låg lön.

  Direkt efter scenskolan i Malmö fick Anki den kvinnliga huvudrollen i tv-serien Snapphanepojken. Men tre veckor in i den äventyrliga inspelningen i Österlens bokskogar ramlade hon i en grop och bröt benet på två ställen, varpå hon fick ersättas av en annan skådespelerska.

  Då hade hon redan hunnit förälska sig oåterkalleligt i Österlens vidsträckta slättlandskap. Trakten blev därför det naturliga valet när hon och maken Klas många år senare letade efter ett sommarboende för sin stora familj med hans två barn, Ankis son Anton och gemensamma minstingen Tim.

   

  Ofattbara framgångarBild 1286214

  Lille Tim var bara fyra månader gammal när de köpte den före detta fiskarbostaden från 1880 som fortfarande är deras tillhåll på somrarna.

  – Jag kommer från en liten by och ser mig som en tvättäkta lantis. Genast då jag kom till Skillinge och såg den gamla lanthandeln kände jag att jag hade kommit hem.

  Mycket har förändrats under de 25 år som gått sedan familjen köpte sitt lantställe. Tim, som på den tiden kröp omkring i blöjor, är numera en världsberömd discjockey och producent – mest känd under artistnamnet Avicii.

  Hans dunderhit Wake Me Up blev förra året den populäraste låten någonsin på musiktjänsten Spotify, med över 200 miljoner lyssningar. Förra året fyllde Tim Tele2 Arena i Stockholm två kvällar i rad. En av de 75 000 personerna i publiken var förstås mamma Anki.

  – Jag blev helt chockad och började stortjuta när jag förstod att alla bakom scenen och i publiken var där enbart för hans skull. Vi i familjen kommer nog aldrig riktigt att förstå omfattningen av Tims framgångar, konstaterar hon.

  Det fanns en tid då musikslingorna som läckte ut från Tims pojkrum retade gallfeber på hans mamma, men i dag är Anki en stor beundrare av sin sons musik.

  – Han går sin egen väg, och det tycker jag är toppen. Numera är jag mest känd som "Aviciis mamma", men det känns bara bra. Jag har ju redan fått min beskärda del av berömmelse och det räcker för mig.

  Anki har sett Tim på flera stora scener runt om i världen. Förra sommaren då han spelade på Ibiza träffade hon prins Carl Philip och hans nuvarande fru, prinsessan Sofia, som också fanns i publiken.

  – Jag fick ett otroligt positivt intryck av dem. Det känns jätteroligt att de gillade Tim till den grad att de bad honom att spela på sin bröllopsfest. Både kungen och drottningen dansade till hans musik så att det stod härliga till.

  Anki betonar dock att det finns en baksida med Tims framgångsrika karriär.

  – Vi ser nästan aldrig till honom. Han bor i Kalifornien och tidsskillnaden gör det knepigt att hålla kontakten, liksom det faktum att han är ute och spelar sent på nätterna.

  – Men jag tror att det kommer att bli bättre med tiden. Tim håller på och bygger ett hus i Los Angeles, och när det blir klart kan jag och Klas åka över och stanna lite längre än vad vi har gjort hittills.

   

  En film som saknas

  För 16 år sedan miste Anki sin fyra år äldre syster Marianne, som var hennes enda syskon.

  – Vi stod varandra oerhört nära och gjorde många resor ihop. Marianne var på väg till en lektion i spanska i sin hemstad Mölnlycke när hon blev överkörd av en buss vid ett övergångsställe. Hon dog omedelbart. Det regnade och var dåligt sikt, och trafikljusen fungerade inte.

  – Det känns så bittert att min syster, som var den mest ordentliga människa man kan hitta och som aldrig gick mot röd gubbe, skulle dö på det sättet. Det går inte en dag utan att jag tänker på henne och saknar henne, säger Anki och kämpar mot tårarna.

  Borta är även vännerna Magnus Härenstam och Brasse Brännström, som Anki samarbetade med i såväl scenproduktioner som filmer. Flera gånger spelade Brasse och Anki man och hustru.

  Så även i Brasses sista långfilm Bäst före, där Ankis rollfigur efter ett långt äktenskap lämnar sin man. Framöver skulle hon gärna vilja gestalta det motsatta – en kvinna som träffar en jämngammal man och blir förälskad på ålderns höst.

  – Jag tycker att det saknas en svensk kärleksfilm om personer i min ålder. Det vore ett drömprojekt att få göra en sådan historia tillsammans med någon stilig manlig skådespelare.

  Bild 1286215
  Mammas pojke! Ankis yngsta son Tim är numera känd över hela världen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!