• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anita Wall: Jag blev upptäckt av Astrid Lindgren!

  Anita Walls föräldrar var oroliga. Skådespelerska – det var väl inget riktigt yrke? Men den unga Anita stod på sig. Och med Astrid Lindgren i ryggen visade sig hennes yrkesval vara riktigt, riktigt lyckat!

  Bild 1287607
  Anita Wall är full av energi. Så har hon också fullt upp med jobb, trots att pensionsåldern är nådd med råge.

  Anita Walls ögon glittrar. Hon talar om sina två barnbarn. Ibland om lördagarna bakar hon kakor och bullar med dem. Då fylls lägenheten hemma hos Anita och hennes man, skådespelaren Lars Lind, på Östermalm i Stockholm av ljuvliga dofter och barnröster.

  Lars och Anitas vägar korsades på allvar när de spelade mot varandra i revyn "Helga Vrede" på Vasan. Under den tiden lärde de känna varandra väl och blev bästisar.

  – Vi höll kontakten och vår vänskap utvecklade sig så småningom till något annat, berättar Anita. Nu har vi varit tillsammans i tio år. Båda var vi visa av våra tidigare livserfarenheter. Och Lars uppvaktade mig så vackert med blåklint!

  – Egentligen behövde vi inte bestämma något om framtiden, men så ville vi gifta oss. För fyra år sen blev det av och vi gifte oss i en fin liten kyrka i Sörmland, i närheten av vårt torp.

  Familjen består också av tvillingflickorna Åsa och Sara, 45 år, som Anita har tillsammans med kollegan och exmaken Sten Johan Hedman.

  – Mina barns pappa och jag är fortfarande kompisar, berättar hon. Och min man Lars och mitt ex kommer också bra överens. Vi firar jularna tillsammans!


  Byggde eget hus
  Själv har Anita rötterna i ett arbetarhem. Pappan var timmerman. Först bodde familjen Wall i en etta, sedan ville pappa Nils bygga ett eget hus på landet. Han var visserligen timmerman, men hade inte så mycket pengar till husbygget. Så fick han tag i ett parti gamla sillådor och under sommaren drog Anitas mamma ut otaliga spikar ur träbitarna.

  Det blev ett fantastiskt hus i Svartvik utanför Södertörn vid sjön Magelungen. Där växte Anita upp tillsammans med sina två bröder Olle och Erik, som hon stod mycket nära. Olle startade så småningom fritidsföreningen Nobba Brass & Nubbe, som är aktiv än idag. Tanken är att stödja före detta missbrukare med en meningsfull fritid i gemenskap med icke missbrukare.

  – Nu är det nio år sedan Olle dog och jag var med honom hans sista timmar, säger Anita. Hans andning lät som ett mudderverk och han kämpade hela natten. Jag rörde vid hans armar så att han skulle känna att jag var där hos honom, eftersom jag har läst att den döende hör vad man säger och att man ska smeka armarna och bröstkorgen
  Bild 1287608
  När Anita var 11 år fick hon spela både Pippi Långstrump och lindanserskan Lilian i "Cirkus King", skriven av Edith Unnerstad.

  – Jag ringde också direkt till min andre bror Erik och sa att han måste skynda sig till sjukhuset. Men han kom en minut för sent och vi omgavs av den stora tystnaden i sjukrummet.

  – När allt var över och Olle hade dragit sitt sista andetag öppnade jag fönstret för min brors själ.


  Älskad mor
  För 14 år sedan dog Anitas mamma. Då fick Anita en omvälvande fråga av sjukvårdspersonalen.

  – Sjuksystern frågade om jag ville vara med och göra i ordning mamma och klä henne fin, berättar hon. Först kändes det ovant och jag tvekade en sekund, men så svarade jag ja.
  Efteråt kändes det fantastiskt bra att jag hade gjort detta för min mamma och att jag fått vara med henne hela tiden.

  Anitas föräldrar var länge oroliga för dotterns yrkesval. Den sista gången som pappa timmermannen såg sin dotter agera var i en pjäs på Dramatens lilla scen.

  – Min pappa Nisse använde inga stora ord, berättar Anita. Men när han hade sett mig där på scen sa han: "Du är för djävlig"!

  – Att det var beröm insåg jag direkt. Jag fick känslan av att han då också insåg att detta var min framtid och att han inte längre var tveksam inför mitt yrkesval.

  Anitas längtan efter att stå på scen hade väckts tidigt. Redan i småskolan uppträdde hon på Roliga timmen och var med i skolans teaterförening. När Anita var 11 år hade hon en statistroll i en skolpjäs. Teaterpedagogen Elsa Olenius fick upp ögonen för henne.
  Bild 1287609
  Idag är Anitas tvillingflickor Åsa och Sara vuxna och har fått egna barn. Deras pappa är skådespelaren Sten Johan Hedman.

  – Hon sa: "Det syns att du tycker om att agera. Kom till Vår Teater klockan ett", berättar Anita. När jag gick dit mötte jag henne och en annan kvinna. De frågade de mig vad jag kunde. Jag ska läsa en dikt, "Kajsa Rulta och hennes katt", svarade jag kavat.

  Det visade sig att den andra kvinnan var Astrid Lindgren. "Du är vår Pippi!" utropade hon.

  – Det är ett helt oförglömligt minne, säger Anita.

  På Vår Teater fick Anita sedan spela titelrollen i "Pippi Långstrump", som barnskådespelerska. 

  – Tänk att jag var på topp redan då, när jag var 11 år. Sedan har det gått utför, skojar hon.


  Blodad tand
  1991 mötte Anita Astrid Lindgren igen. Då spelades samma version av Pippi som Anita hade varit med i i början på 50-talet. Och samma klänning fanns med i den nygamla versionen!

  – Jag skämtade med Astrid och sa att om någon blir sjuk kan jag läsa in Pippi-rollen fort som sjutton, minns Anita.

  Pjäsen hade gett den lilla Anita blodad tand. Hon sökte in till Dramatens elevskola, men var tvungen att söka in fem gånger. Hon vägrade att ge upp sin dröm.

  – Jag visste ju att jag var begåvad, säger hon. Och jag kände att jag hade både Astrid och Elsa bakom mig. De starka kvinnorna trodde på mig och mitt kunnande. Teater var min dröm som jag ville uppfylla.

  I väntan på elevskolan arbetade Anita med layout på Åhlén & Åkerlunds förlag. Som 18-åring fick hon en roll på Riksteatern. Då åkte hela redaktionen upp till Gävle för att titta på henne.

  Hon passade också på att studera i två år för den legendariska skådespelerskan Sif Ruud. Där förberedde hon sig för inträdesproven till elevskolan.

  – Du får ta någon annan nu, för jag ser inga fel på dig! sa Sif till slut.

  Då fortsatte Anita studierna hos Jan Koldenius och senare Ove Tjernberg. Och som 21-åring kom hon äntligen in på elevskolan. Envisheten hade betalat sig.

  – Annars vet jag inte när jag har ett sådant självförtroende, utom när jag står på scen, säger hon. Och jag har klarat mig i yrket trots att jag inte heller har haft vassa armbågar.

  På Dramaten fick Anita träffa alla de "stora elefanterna", som Alf Sjöberg, Gunn Wållgren, Inga Tidblad och Olof Molander.

  – Jag tillhör nog den sista generationen som fått möjlighet att se så otroligt mycket lysande teater, säger hon. Det var en fantastisk upplevelse för mig. På den tiden lärde sig alla elever att tala så att vi hördes ända upp till tredje raden på Dramatens Stora scen!

  Efter studierna har Anita medverkat i en lång rad uppsättningar på Dramaten. Det har också blivit tv. I början av året såg vi henne till exempel i SVT:s uppskattade serie "Gynekologen från Askim".

  – Det var en härlig roll, säger Anita. Just då kändes det skönt att få hänge sig åt en enda roll under en längre tid och slippa att stå på scen varje kväll. Om det blir en fortsättning av serien hoppas jag på att få vara med igen!
  Bild 1287610
  - Börje Ahlstedt är en elevkamrat som jag har känt i hundra år, kommenterar Anita den här bilden. Just det här fotot kommer från en av Sandrews stipendieutdelningar.
  Nej till pension
  Idag är Anita 71 år och arbetar för fullt. Som 59-åring blev hon som alla andra i den åldern på Dramaten pensionerad. Så var det på den tiden. Då vågade hon annonsera efter jobb för att tala om att hon inte ville sluta arbeta.

  – Jag har lusten att arbeta med bra texter och möta teaterpubliken, säger hon. Jag är kanske gammalmodig, men så känner jag. Visst är det mycket text som måste pluggas in och det kräver mer av mig nu. Men den dag jag inte tycker att mitt jobb är kul längre slutar jag, för jag måste vara ärlig mot mig själv.

  Framöver kommer Anita att arbeta med både tv och film. Både hon och hennes man Lars medverkar till exempel i filmen "Stall-Erik och snapphanarna". Inspelningen har pågått i flera år med många kända ansikten. I filmen spelar hon bondmora och hennes Lars är bonde. 

  Premiären är satt till 2015, men innan dess kommer Anita att hinna med massor. Hennes energi är smittande – precis som Astrid Lindgren på sin tid såg direkt!

  Bild 1287611
  Anita tänker ibland på de av sina kära som inte längre lever. Brodern Olle dog för nio år sedan.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!