Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat

En frostnupen ros eller regndroppar på ett blad i morgonljuset – det är sådant som inspirerar Magnus Larsson. Nu får även HJ-läsarna ta del av hans naturupplevelser. Magnus är nämligen konstnären bakom 2010 års konstalmanacka!

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat
Magnus Larsson, 39 år, går ofta upp med tuppen och ger sig ut med sitt skissblock.

Den gamla 1800-tals gården Skararp i Hallands inland ligger inbäddad i lummig grönska. Det är här Magnus Larsson tillbringade sin barndoms somrar hos mormor och morfar och det är här hans intresse för naturens förtrollande värld föddes.

Åren har runnit undan. Magnus fyller 40 år nästa år och numera kommer fascinationen för naturen fram i hans målningar.

Han guidar oss runt på gården några mil utanför Falkenberg. Hit återkommer han gärna och ofta, trots att morföräldrarna sedan länge är borta och gården såld. Fortfarande står ett stort vårdträd mitt på gården. Det planterade morfadern när förra seklet var ungt och trädet har vuxit rejält. Däremot är ladugården tömd på kor och på tunet utanför pickar inte längre några höns.

– Men djuren och landskapet här omkring lever kvar i mitt minne, förklarar Magnus. Den här platsen betyder oerhört mycket för mig. Fortfarande tar jag gärna med mig skissblock och tuschpennor när jag har vägarna förbi. Det händer rätt ofta eftersom mina föräldrar skaffat sig sommarstuga en bit bort. 

Just nu har Magnus dessutom en utställning i närbelägna Vessigebro. Vi följer med för att titta och får sällskap av många konstintresserade som vill se vad bygdens “sommarson” har åstadkommit.

Magnus är en mästerlig bildberättare. När man vandrar runt bland hans målningar kan man se ljusets lek mellan trädens bladverk och hur vinden sprider resterna av utblommade maskrosor.

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat
Naturen är en stor inspirationskälla.

Mycket är hämtat från just somrarna i Halland. Men egentligen är Magnus född och uppvuxen i Taberg utanför Jönköping.

– Redan som barn tyckte jag om att teckna och måla och mamma och pappa, som arbetade som förskollärare och lärare, uppmuntrade mig och mitt intresse.

Förälskad

När Magnus hade slutat gymnasiet, gjort lumpen och skulle välja vidare utbildning kändes det naturligt att söka till en konstlinje. Det blev Helidens folkhögskola i Tidaholm, med specialinriktning på grafisk design.

– Där på skolan var också Ann-Charlotte elev. Vi blev snabbt förälskade och sedan dess har det varit vi två.

De bor idag tillsammans med sina söner, Oliver, 8 år, och Filip, 4, i skånska Glumslöv. Från deras trivsamma villa i det lilla samhället kan man se ut över sundet ända bort till Ven.

Ann-Charlotte, som arbetar med information och reklam, är anställd på ett större förlag i Helsingborg och vid sidan om sitt konstnärskap frilansar Magnus också inom reklambranschen.

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat
Ann-Charlotte och Magnus bor i skånska Glumslöv med sönerna Filip, 4 år och Oliver, 8 år.

– Det känns faktiskt bra att få variera mellan två skilda yrken, säger han. Det ger omväxling och inspiration.

Där hemma har Magnus sitt lilla arbetsrum med stafflier, skissblock, penslar och färgtuber plus en ytterst nerkluddad hurts, som inte bara tjänar som förvaringsplats utan också som palett. På den blandar och testar Magnus olika färger.

På sätt och vis strider den kladdiga möbeln mot Magnus som person. Hans bilder är oerhört omsorgsfulla och välarbetade och han är skicklig på att fånga de små enskildheterna.

– Ja, jag tycker om att arbeta med detaljer, kanske återge skönheten i en frostnupen ros eller dropparna på löven efter ett stilla höstregn.

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat
Här blandas färgerna till Magnus tavlor.

– Men min verkliga passion är att måla åker och äng längs någon byväg under de första morgontimmarna när solen precis har stigit upp.

– Jag trivs med att jobba på bestämda tider och är ofta uppe med tuppen och går ut och skissar innan barnen har vaknat.

Dröm om landet

Innerst inne drömmer både Magnus och hustrun Ann-Charlotte om en egen gård på landet, men det får förbli en dröm ett tag.

– Har man barn så känns det mest praktiskt att bo inne i ett samhälle där det är nära till det mesta, menar Magnus.

Magnus målar nära nog alltid i olja, men skissar gärna i tusch eller akvarell. Han är eftertraktad bland många gallerister och har även blivit uppmärksammad i andra sammanhang. När han var drygt 20 år blev han utvald att delta i vandringsutställningen “Unga talanger”.

Han har fått stipendium för sin formgivning och sitt måleri av Jönköpings hantverksförening och förra året blev han korad till Coloramas konstnär.

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat
Magnus ritar gärna av sina fina söner, Oliver och Filip.

Då kom hans målningar med i en almanacka som gavs ut i Norden och där kändisar som Oscar Reutersvärd, Ardy Strüwer och Lasse Åberg medverkat tidigare år.

Jag målar helst i gryningen innan barnen vaknat

Magnus verkliga passion är att måla åker och äng längs någon byväg under de första timmarna när solen precis har stigit upp.

FOTNOT: Hemmets Journals konstalmanacka är en årlig gåva till tidningens helårsprenumeranter. 

Scroll to Top