Hur får jag min katt att bajsa i lådan?

Jag skulle behöva hjälp/råd angående min mors katt. Det är en kastrerad hane på snart 7 år, min mamma har haft honom i 4 år....

Jag skulle behöva hjälp/råd angående min mors katt. Det är en kastrerad hane på snart 7 år, min mamma har haft honom i 4 år. Han har alltid skött sig och gjort sina behov i lådan, tills sommaren 2015.

Denna sommaren var min mamma borta flera helger lite då och då. Katterna (har även en hona på 11 år) var ensamma hemma två nätter i streck. De dagar min mamma var borta hade vi en släkting som kom och rensa låda, gav mat och klappade om dom lite om dagarna. En av de sista gångerna min mamma var tvungen att åka iväg så bajsade han utanför lådan, trots att den var rensad. Och han fortsatte ett par dagar efter att min mamma kommit hem. Helt klart ett sätt att visa sitt missnöje över att hon varit borta så ofta, tror jag. För sen slutade han. I november blev dom lämnade en helg till (med tillsyn) och sen dess har han bajsat brevid lådan. Och det har fortsatt sedan dess.

Vi har testat tvätta golvet med ättika, byta plats på lådan och sätta dit två extra lådor brevid. Även testat sätta en låda på vinden där han ofta är + erbjudit annan kattsand (både pellets, kristallsnd och vanlig kattsand).

Han kissar i den vanliga lådan med pellets, men bajsandet fortsätter utanför.. Nu i juni 2016 har han dessutom börjat bajsa inne i vardagsrummet och uppe på vinden. Sedan 2 veckor tillbaka har vi satt upp feliway på två ställen i huset utan förändring. Har även hittat kissfläckar på vinden nu. Min mamma börjar tröttna på detta.. Behöver tips på vad man kan göra? Börjar bli ohållbart:/ Tacksam för hjälp!

Jenna

 

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Ja, ni har verkligen prövat det mesta! Att han kissar kan vara urinvägsinfektion om det sker på mjuka platser på vinden. Bajsandet har troligen börjat som protest men blivet en vana.

Det enda mer jag kan tänka på är att hela toaproblemet blivit för uppmärksammat så att han knappt vet när han gör rätt eller fel. Dåligt beteende ska om möjligt ignoreras och bra beteende belönas. Det kan också vara att han, på grund av uppmärksamheten kring toabesöket, håller sig så länge som möjligt och att det är då det blir olyckor på vinden och i vardagsrummet.

Det kan vara en idé att pröva att få honom positiv till lådorna och blunda för olyckorna och se om det hjälper. Låt bli ättikan just nu, det är bättre att han bajsar bredvid lådan är långt ifrån den. Sätt tidningspapper under lådan så blir det lättare att hålla rent.

Scroll to Top