Katten får hostattacker!

Vi har en vit och svart kastrerad hankatt på 9 månader som heter Pricken. Vi bor på landet och han är väldigt aktiv både inne...

Vi har en vit och svart kastrerad hankatt på 9 månader som heter Pricken. Vi bor på landet och han är väldigt aktiv både inne och ute. Pricken lägger sig ibland platt på magen och hostar som om han försöker kräkas. Sedan tvättar han sig väldigt mycket. Vi har sått gräs i burk men det vill han inte ha.

Vi ger honom maltpasta som vi blivit rekommenderade att köpa. Han får det en gång om dagen, men det hjälper inte. Katten är fullt frisk för övrigt. Det verkar inte som om han lider av detta. Han blir lika busig och alert strax efter hostattackerna. Vi är tacksamma om svar och råd.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

På katter med återkommande hostattacker är det viktigt att utreda några sjukdomar. Inte minst astma som kan drabba de nedre luftvägarna. Får detta förlöpa obehandlat kan mer kroniska förändringar uppstå.

Luftvägsinfektioner förekommer också och kan behöva behandlas om de inte klingar av inom några veckor. Parasitsjukdomar kan också ge hosta. Fortsätter besvären så sök veterinär – tag med avföringsprov från tre dagar för analys.

Scroll to Top