• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska jag avliva min katt?

  Min katt blev tyvärr påkörd för några dagar sedan och båda bakbenen och svansen bara hängde och släpade efter honom. Jag hade lite smärtstillande hemma som jag gav honom. Han kunde varken sitta eller stå upp.

  Jag tog honom till en veterinär som konstaterade att han hade kvar känseln i båda benen men mindre i svansen. Han hade inte kissat något efter två dagar men till slut så rann det bara ut.

  I dagsläget så har ena benet kommit tillbaka i funktion medan det andra fortfarande är dåligt. Jag ser också att svansen börjat röra på sig.

  Han kan sätta sig upp och idag kunde han ta några steg framåt men med dålig balans då det ena benet fortfarande inte vill hänga med.

  Men sedan han kissade ut allt första gången så kommer det även ut lite blod. Han kan heller inte kontrollera när han ska kissa utan det rinner hela tiden

  Han äter och dricker som aldrig förr och är pigg i huvudet och ögonen för övrigt. Men han morrar och skriker när man ska tvätta honom i baken.

  Vad ska jag göra? Är avlivning det humanaste sättet eller finns det hopp?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Om avföring och urinering fungerar och katten får tillräckligt med smärtlindrande kan man oftast avvakta ett slag. Det är då viktigt att man har konstaterat (till exempel med röntgen) att det inte finns andra skador som behöver åtgärdas kirurgiskt.

  Inom några dagar skall blödning till urinblåsan ha upphört.

  Om inte normal kontroll av blåsan och benrörelser är tillbaka inom 10-14 dagar så försämras prognosen. Har de mycket ont och om det inte vill läka i rimlig takt är ofta avlivning ett bra alternativ.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!