• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför jamar min innekatt på andra katter?

  Hej!

  Min kastrerade Birmahona är innekatt med tillgång till balkongen. Så fort hon ser en annan katt utanför blir hon helt hysterisk. Hon hämtar mig högljutt jamande för att visa. Hon blir så upphetsad att hon flåsar. Jag lyfter upp henne så hon ser bättre men i regel är katten borta då. Då vill hon upprepa samma sak i ett annat fönster. Detta kan vara ett tag tills hon inser att den andra katten är borta.

  Det känns som hon vill ut och jaga den andra katten. Hur kan jag bäst hjälpa henne här? Jag känner mig elak som inte släpper ut henne.

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Nej du är absolut inte elak, tvärt om, risken är stor att de skulle bråka om de kom i kontakt med varandra. Varför hon reagerar så kraftigt vet jag inte, det kan även bero på hur du reagerar. Hon kan också vara leksugen så en idé är att du leker jaga jagas med henne. Eller drar en snodd, exempelvis ett lädersnodd (köp läderskosnöre hos skohandlaren) som hon kan jaga.

  När hon hämtar dig när det är en annan katt så lyft inte upp henne utan försök få henne att leka med något annat.

  Jag vet inte hur gammal hon är, hur länge hon varit ensam och hur mycket du är hemma? Men är hon ung och du är borta mycket kanske en kattkompis kan vara bra.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!