Varför är vår katt jobbig på nätterna?

Hej. Vår härliga kisse Isak är en stor härlig Main coon. Han är 7 år gammal och innekatt, ibland ute i koppel. Han har alltid...

Hej. Vår härliga kisse Isak är en stor härlig Main coon. Han är 7 år gammal och innekatt, ibland ute i koppel. Han har alltid varit jobbig på nätterna men nu är han omöjlig! Han jamar och skriker så vår sömn blir lidande. Har en en hormonkontakt inkopplad, och kanske Isak är lite mer tillfreds dagtid men inte på natten. Vi har precis flyttat, för 2a ggr så det är ju inte heller något nytt. Vi försöker roa honom, han har också aktivitetsgejor…men! Vi kan inte heller stänga dörren, då står han utanför och slänger sig mot den. Det ljud han åstadkommer är enormt, fattar inte att den lilla kroppen kan få fram allt. Kissen e ju vårt allt och han är glad o trevlig annars! Vad ska vi göra?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Ett oönskat beteende ska inte belönas utan ignoreras. Nu vet jag ju inte vad ni gör för att få honom till att sluta vara så aktiv på natten men helst ska ni inte göra något alls. Annars kan han uppfatta det som lek. Och jag tror det är det han vill, ha uppmärksamhet och leka. Möjligen kan ni ha en blomspruta vid sängen och spruta en stråle på honom när han väcker er för att visa att det inte är ok. Ni kan också ge mat precis före sängdags så att han sover bättre på natten. Det går absolut att lära honom att när ni släckt ska han inte väcka er.

Scroll to Top