• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur slutar vår katt vara aggressiv?

  Hej! Vår kastrerade honkatt på 5,5 år (ensam innekatt) har börjat bete sig märkligt mot andra människor, speciellt då vi (hennes ägare) inte är hemma. Hon är aggressiv mot dem, hon fräser och klöser och är orolig. Det brukar gå bra en kort stund, men efter ett tag så börjar hon med detta beteende. Dock inte mot alla, det har gått bra ibland.

  Det har hänt att hon även har uppvisat detta beteende mot oss. Det började i somras då en bekant var kattvakt och vi inte var hemma. Han råkade skrämma henne och det var första gången hon betedde sig såhär. Vi misstänker att upplevelsen "satte sig" och att hon nu känner sig rädd och osäker med andra människor. Vad kan vi göra för att få stopp på detta beteende och få tillbaka vår sötnos som hon var förr?

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Ja det är säkert upplevelsen som skrämde henne. När katter fräser är de rädda. Så både för kattvakt och för er så låt henne vara när hon fräser och tvinga er inte på. Låt henne komma men locka med lek och mat.

  Om katten är rädd av sig kan man vänta och låta katten ta initiativet, öka antalet måltider till många små välsmakande och lägga sig själv på platser där katten också vill vara, exempelvis framför en tänd brasa. Låt den få mycket tid med att komma själv och ha tålamod. Tänk på att när man närmar sig en katt är det viktigt att man gör det med ansiktet, gärna pannan, först som katter gör. Eller sträck försiktigt fram en hand men inte för nära.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!