Spolmask
Detta är den yngre kattens sjukdom. Smittar från kattmamman till ungarna via mjölken och via avföring från andra katter. Kan ge svår sjukdom hos kattungar och ibland diarréer och kräkningar hos lite äldre djur. Spolmasken ser ut som smala spaghettitrådar, ca 510 cm långa.
Kattungar skall rutinmässigt avmaskas mot spolmask. Efter 23 års ålder behövs det sällan
Bandmask
Det är den jagande/utegående kattens sjukdom. Smittar alltid via en s k mellanvärd som katten äter upp. Det kan vara en mus eller en loppa. Ger oftast inte så svår sjukdom hos den vuxna katten. Bandmask ser ut som risgrynsliknande platta korn som rör sig bak runt ändtarmen på katten.
Katter som jagar eller haft loppor avmaskas mot bandmask vid behov. Då det tar ca 3 månader för en bandmask att växa till får man avmaska upp till fyra gånger per år.
Precis som vid bakteriella sjukdomar och antibiotika måste du välja rätt preparat vid avmaskning. Det förekommer också resistens mot de olika maskmedlen. Fel maskmedel eller resistens kan vara anledningen till att du behöver avmaska ofta eller att behandlingen inte hjälper.
En vuxen katt som ibland är ute, som Ramses, och får bandmask ger du lämpligen prazikvantel, som är ett effektivt och ogiftigt bandmaskmedel. Droncit är handelsnamnet på apoteket. Du kan utan problem ge Ramses Droncit var gång ni ser bandmask.
När det gäller katthotellet får du följa de regler de satt upp. Rent medicinskt finns det ingen risk att katterna smittar varandra med mask om de inte har ohyra eller delar bur och toa-låda.