Hur ofta kan jag ge Ramses maskmedel?

Katten Ramses bor på landet och lever inne eller ute, precis som han vill. Ibland är han ute på vift många dagar i sträck (trots...

Katten Ramses bor på landet och lever inne eller ute, precis som han vill. Ibland är han ute på vift många dagar i sträck (trots att han är kastrerad). Vi avmaskar honom regelbundet – men dagen efter kan man vara säker på att han tagit en sork eller mus, och fått mask i sig igen. Det är lite läskigt när man ser mask i rumpan på honom och det är två månader till nästa avmaskning… Hur ofta kan man ge avmaskningsmedel, hur farligt är det att ge det för ofta? Om man ska lämna in sin katt på katthotell kräver de att den är avmaskad, ska man då ge en extra behandling strax före?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

När det gäller katter och mask har vi två skilda problemställningar. Spolmask och bandmask har olika livscykel och behandlas på olika sätt.

Spolmask

Detta är den yngre kattens sjukdom. Smittar från kattmamman till ungarna via mjölken och via avföring från andra katter. Kan ge svår sjukdom hos kattungar och ibland diarréer och kräkningar hos lite äldre djur. Spolmasken ser ut som smala spaghettitrådar, ca 5–10 cm långa.

Kattungar skall rutinmässigt avmaskas mot spolmask. Efter 2–3 års ålder behövs det sällan

Bandmask

Det är den jagande/utegående kattens sjukdom. Smittar alltid via en s k mellanvärd som katten äter upp. Det kan vara en mus eller en loppa. Ger oftast inte så svår sjukdom hos den vuxna katten. Bandmask ser ut som risgrynsliknande platta korn som rör sig bak runt ändtarmen på katten.

Katter som jagar eller haft loppor avmaskas mot bandmask vid behov. Då det tar ca 3 månader för en bandmask att växa till får man avmaska upp till fyra gånger per år.

Precis som vid bakteriella sjukdomar och antibiotika måste du välja rätt preparat vid avmaskning. Det förekommer också resistens mot de olika maskmedlen. Fel maskmedel eller resistens kan vara anledningen till att du behöver avmaska ofta eller att behandlingen inte hjälper.

En vuxen katt som ibland är ute, som Ramses, och får bandmask ger du lämpligen prazikvantel, som är ett effektivt och ogiftigt bandmaskmedel. Droncit är handelsnamnet på apoteket. Du kan utan problem ge Ramses Droncit var gång ni ser bandmask.

När det gäller katthotellet får du följa de regler de satt upp. Rent medicinskt finns det ingen risk att katterna smittar varandra med mask om de inte har ohyra eller delar bur och toa-låda.

Scroll to Top