• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur kunde min katt få FIP?

  Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på. Det gäller min kastrerade innekatt som blev sjuk. Vid veterinärbesök blev svaret att det inte fanns något att göra. Diagnosen var FIP-infektion. Hur kan han ha fått det? Finns det ingen behandling som hade hjälpt så att han blivit frisk? Han blev 10 år.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  FIP är en immunologisk sjukdom som startas av ett virus. Den leder alltid till döden och någon botande behandling finns inte. En helt säker diagnos är tyvärr ibland svår att ställa. Veterinären får kombinera symtombild, provsvar och helst slutligen ett obduktionsresultat för säkrast möjliga diagnos.

  Felint Coronavirus är ett vanligt och oftast helt ofarligt virus som många katter träffar på. Det smittar via avföringen under många månader efter infektion.

  Någon gång kan det inträffa att viruset förändrar sig så mycket att det kan lura kroppen att starta sjukdomen FIP. Katten bildar då en massa antikroppar mot viruset, men viruset slinker undan och kroppen skadas av alla antikroppar och de inflammationer som följer. Symtomen på FIP varierar mycket beroende på vilket/vilka av kroppens organ som inflammationerna sätter sig i.

  Vanligast är att katten magrar av samtidigt som bukhålan fylls med vätska. Andra katter blir bara långsamt allmänt sjukare och sjukare.

  Blodprover kan hjälpa till, men de vanliga blodvirustesterna skiljer inte det mycket vanliga och "snälla" felina coronaviruset från den elaka varianten som ger FIP.

  De flesta fall av FIP hittar vi hos katter mellan 6 månader och 2 års ålder. De har oftast smittats i uppfödningsmiljön då de är 6-8 veckor gamla. Ju fler katter i omgivningen, desto större risk för smitta.

  Vissa raser och vissa familjer av katter utvecklar lättare FIP så en ärftlig komponent verkar finnas. Någon gång drabbas även äldre katter.

  Av ditt brev framgår inte vad som gav din katt diagnosen FIP. Många av de sjukdomar som kan likna FIP hos en 10 årig katt är också dödliga. Grav leversvikt eller slutstadiet av tumörsjukdomar är några exempel.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!