Blir katten avundsjuk på babyn?

Min dotter skall snart få sitt första barn och vi är lite bekymrade för att deras katt skall bli avundsjuk på babyn. Har du några...

Min dotter skall snart få sitt första barn och vi är lite bekymrade för att deras katt skall bli avundsjuk på babyn. Har du några råd om vad man kan göra?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Att få sitt första barn till familjen är en omvälvande händelse. Även för en liten katt som är van vid ett lugnt och fridsamt hem. Det är framförallt miljöförändringarna som katten kan reagera på, den blir sällan avundsjuk i vår mening. Börja redan nu vänja katten vid ljuden och dofterna från ett barn. Spela upp ljudet av gråtande och jollrande barn, börja på låg volym. Ha gärna besök av vänner med små barn. Vagnar och barnsängar tycker katten är jättemysiga platser. Prova att lägga i (ursköljda) tomburkar när barnet inte ligger där så lär sig katten snabbt att de inte är vidare bekväma. När babyn kommer hem blir katten nyfiken. Var med och låt katten lukta och se på barnet. Det finns en feromonprodukt som heter Felifriend att köpa hos veterinären. Det är den doften som katter använder att markera sådant de gillar. Du kan spraya lite på babyns kläder så associerar katten denna doft med babyn.

Kom ihåg att avsätta tid att pyssla om kisse när barnet sover. Det är sällan det brukar bli problem med katter och små barn så jag hoppas att det skall fungera bra för er dotter.

Scroll to Top