• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tål hunden inte snö?

  Min 5-årige hund har fått klåda igen! Precis som tidigare är det på vintern. Han noppar på båda sidor om bröstkorgen, på låren och i viss mån på halsen och öronen. Förra våren badades han 1-2 gånger i veckan enligt instruktioner. Sedan blev han så fin, pälsen växte ut och blev tjock och blank. Tål han inte snö? Finns det någon medicin som kan ge lindring? Här i norra delarna av landet har vi ju gott om snö och hunden tycker om att vara i snön. Det är en i övrigt glad och positiv hund som äter bra. Jag ger honom lamm och ris.

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Generell, återkommande och långvarig klåda är viktig att utreda bakgrunden till så att rätt behandling kan ges. Olika former av överkänsligheter – som foder och kvalsterallergier är vanliga orsaker till klåda. Men det är viktigt att inte missa parasiter som loppor, löss och skabb. Bakteriella eller jästsvampsinfektioner kan behöva behandlas.

  Leta igenom päls och hud noga, yttre ohyra kan ibland ses med blotta ögat – på apoteket finns många receptfria produkter att använda. Ser du utslag, skorviga områden och ökad mängd mjäll kan shamponeringar hjälpa till att få bort ytliga infektioner och dämpa klådan.

  Foderöverkänslighet kan du påbörja utredning av själv. Lamm och ris är en klassisk diet i sammanhanget. Men se då till att inte ge något annat. Inga smakbitar, tuggben eller godis. Annars kan ju de utlösa klådan. Vill du ge något extra - koka lite lammkött. En strikt diet bör pågå i minst 8 veckor, det tar tid innan klådan klingar av.

  Allra bäst är att enbart ge en hydrolyserad specialdiet – som hunden inte kan reagera allergiskt på. Finns att köpa på djurkliniker och sjukhus. Lyckas du inte lösa problemet på egen hand – boka tid hos en smådjursveterinär med särskilt intresse för hudsjukdomar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!