Chinese crested dog

Aktiv och flockbunden ras Visserligen en sällskapshund – men även sådana behöver och gillar aktivering! Foto: Hans Norling Den kinesiska nakenhunden, chinese crested, räknas till...

Aktiv och flockbunden ras

Chinese crested dog

Visserligen en sällskapshund – men även sådana behöver och gillar aktivering! Foto: Hans Norling

Den kinesiska nakenhunden, chinese crested, räknas till sällskapshundarna. Men för att den hamnat under den etiketten ska man inte förledas tro att den inte behöver mer aktivering än en promenad runt grannhuset!
Chinese crested dog
Det här är en ras som är mycket aktiv, glad och lekfull. Det gör att den bör få ordentlig aktivering i form av anpassade arbetsuppgifter. Flockkänslan hos rasen är stor varför aktiviteter som lydnad, spår och nose work med flera passar utmärkt! “Kineser” älskar att jobba tillsammans med sin människa. Konsekvens är
viktigt i träningen.

Eftersom det handlar om en ganska liten ras kräver den inga kilometerlånga promenader, men ändå längre än en tur runt kvarteret.

Den behöver också, då och då, få möjlighet att rasa av sig utan koppel och det kan den ju till exempel göra i någon av de kommunala rastgårdar som finns över hela landet, eller på något annat ställe där den kan springa utan fara – för sig själv och för vilt.

Man talar om två varianter av den här rasen, den ena är nakenhunden och den andra försedd med en fluffig päls, powder puff. Det är vanligt att båda varianterna föds i samma kull. 

Trots sitt namn, räknas England som rasens hemland och det beror på att den målinriktade aveln startade där. Dock kan rasens ursprung spåras tillbaka till Kina.
Chinese crested dog
Även om rasen kallas nakenhund, är den inte helt utan päls. Huvudet, öronen, svansen och tassarna är håriga.

Upphovet till nakenheten, som för övrigt finns hos fler raser i vår värld, är ett genetiskt anlag som är dominant hos sådana hundar.

Vikt: tik: 2,3–5,4 kg, hane: 2,3–5,4 kg
Höjd: hane: 28–33 cm, tik: 23–30 cm
Hemland: England

Läs mer på Chinese Crested Club.

Scroll to Top