Prazský krysarík

Råttjägare vid tjeckiska hovet Rolex heter den här lille gynnaren. Han är en mycket trevlig representant för sin ras! Foto: Hans Norling Chihuahuan räknas ju,...

Råttjägare vid tjeckiska hovet

Prazský krysarík

Rolex heter den här lille gynnaren. Han är en mycket trevlig representant för sin ras! Foto: Hans Norling

Chihuahuan räknas ju, som bekant, som världens minsta hundras. Men frågan är om den inte fått en allvarlig utmanare om den titeln i den relativt nya rasen med det tungvrickande namnet prazský krysarík, med ursprung i Böhmen, Tjeckien. Den är högre än chihuahuan, eftersom den är långbent, men viktmässigt är den ungefär som sin mexikanska kusin.
Prazský krysarík
Rasen har mycket gamla anor, men är ännu inte godkänd av FCI, men i Sverige har Svenska Kennelklubben (SKK) godkänt den. Det gör att den kan delta i officiella utställningar, men eftersom den saknar internationellt godkännande kan den inte erövra internationella cert.

Prazský krysarík har en spännande historia. Den var från början en hund som hörde det tjeckiska hovet till och där hade den två uppgifter, nämligen som prydnad och råttfångare. Den nådde ut till övriga Europa i form av gåvor till andra kungahus. Därifrån har spridningen gått ut till allmänheten, tills den i början av förra seklet hotade att försvinna. Man försökte då att rädda den, men andra världskriget kom emellan. Så sent som 1980 skrapade man ihop spillrorna efter rasen och inledde ett målinriktat avelsarbete, som nu lett till att prazský krysarík stadigt ökar. 2011 fanns 350 individer registrerade hos SKK och Svenska Prazský krysarík Klubben
har ett 80-tal medlemmar.

Den här lilla hunden har ett livligt och kvickt rörelsemönster. Den är uthållig i allt den företar sig. Tillgängligheten är god, även om den är lite reserverad mot främlingar. Dess inneboende nyfikenhet gör dock att den ganska snabbt kommer över detta och hälsar på främlingar, som förstår sig på hundspråk.
Prazský krysarík
Närmar man sig en prazský krysarík för framfusigt hoppar den undan och håller sig på “replängds avstånd”. Sätter man sig däremot ner och låter hunden ta första initiativet till att hälsa går det alldeles utmärkt.

Även om den är liten finns det massor av hundsporter som man kan aktivera prazský krysarík med. Exempel så sådana är nose work, lydnad, rallylydnad, agility och spår i lättare terräng.

Mankhöjden är 20–23 cm och vikt ca 2,6 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, samt enfärgat gul eller röd. Även merle är godkänd som färg. Pälsen är släthårig eller långhårig.

Läs mer på Svenska Prazský krysarík Klubben.

Prazský krysarík

Kvickhet och vaksamhet är utmärkande drag hos den här rasen. Foto: Hans Norling

Scroll to Top