• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Valpen biter i kläderna

  Vad kan jag göra för att hunden ska sluta bita i kläderna och även hoppa på oss?
  Hur kan jag lära min hund att respektera och låta bli att äta upp den andra hundens mat?
  Hur kan jag få hunden att inte morra på människor och andra hundar, när vi är ute och promenerar?

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Om hunden biter i allt möjligt, så kan du försöka med att vänligt men bestämt avbryta det den håller på med och erbjuda ett alternativ, till exempel ett tuggben eller en bitleksak. Här gäller det att vara konsekvent och "plocka" hunden varenda gång den gör en ansats att bita i otillåtna saker. På det här sättet visar du vad som är tillåtet och inte tillåtet. Du bör naturligtvis också använda dig av det "nej" jag hoppas att du tränar/tränar in! Om inte det hjälper, kan du försöka flytta bort hunden från det en biter i och blockera detta med t ex ett kompostgaller. Samma sak när den hoppar.
  Blockera hunden från det ofog den håller på med, till exempel genom att sätta in den in ett annat rum och stäng med ett kompostgallen. Men det gäller att vara konsekvent! Du måste ta till den här åtgärden varenda gång den hoppar och biter.
  Till slut lär den sig att den inte får vara med om den gör sina hyss. För hunden är det här lek och försvinner sannolikt när den blir vuxen.
  När det gäller maten, så tycker jag du ska servera den till hundarna i olika rum och passa på så de verkligen äter upp sin egen mat. Ge inte den unga hunden chansen att komma åt den äldres foder!
  Att hunden morrar på människor och andra hundar under promenaderna är ett tecken på att den är osäker och vill öka avståndet till den möjliga fara som närmar sig. Undvik att komma för nära, men miljöträna hunden och vänj den att det finns både hundar och människor i samhället. Låt den uppleva det som upprör den på långa avstånd och minska efterhand i samma takt som hunden vänjer sig och lär sig att det inte är något farligt. Den behöver dock inte hälsa på alla hundar den möter!
  Fortsätt att gå kurser, där din hund får träffa andra hundar och människor under ordnade former! Det är ett bra sätt att lära hundar umgår på ett bra sätt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!