• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Potträning" för hunden

  Hur överför jag det som jag lärt mig i valpkursen och det som hunden lärt sig, till resten av familjemedlemmarna?
  Kort sagt - hur ska de göra för att få hunden att lyda dem?
  "Potträning" - vår hund är ännu inte rumsren vid 7 månaders ålder. Hur göra?
  Gå fot vid cykling?

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Träna tillsammans med familjemedlemmarna på samma sätt, som du lärt dig i valpkursen! Jobba med kontaktövningar och ledarskapsövningar. Tänk på att hunden är en social varelse med en struktur som lite grand liknar vår egen. Den ska, i sin
  människoflock, stå lägst i rang.
  Rumsrenhet brukar med tiden komma av sig själv, eftersom det inte är naturligt för en hund att kissa och bajsa i "lyan".
  Men annars ska du vara konsekvent med att ta ut den efter att den sovit, lekt och ätit. Man kan också lära hunden att tala om när den behöver gå ut. Ett bra knep är att lägga tidningar framför ytterdörren där den mycket unga valpen kan kissa, kombinerat med att den tas ut. När den blir äldre tas tidningarna bort. Förhoppningsvis har den då lärt sig att, genom att gå till dörren, förstår människan att den behöver gå ut.
  Ja, det är jätteviktigt att lära hunden gå/springa ordnat vid cykling. Börja med att vänja den vid cykeln genom att dra cykeln med hunden säkert kopplad t ex med en Springer, för att undvika olyckor. När det funkar kan du cykla kortare sträckor. Efterhand, som hunden vänjer sig, kan du förlänga sträckorna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!