• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför gör hunden utfall?

  Hej! Har en labrador/golden tik på 5 år. När vi möter andra hundar gör hon utfall mot dem, när vi är precis mitt för varandra. Det är bara ibland det sker! Har sett att det är både mot hanar och tikar. Jag vet att tikar kan vara känsliga mot varandra. Vår tik är kasrterad. Vad är det som händer och gör vi något fel i mötet? Tack på förhand.

  Hundvetare Hans Norling svarar:

  Hej! När hundar gör utfall mot varandra, så betyder det i de allra flesta fall att de, hur konstigt det än må låta, vill öka avståndet mellan varandra. Men eftersom hundarna är kopplade kan de inte öka på avståndet! Så det är upp till oss hundägare att "läsa" hunden och tolka signalerna rätt. Om du ser att hunden stelnar till och förbereder sig på att göra ett utfall, så välj en annan väg! Öka på avståndet i stället för att minska det.

  Tänk också så här: Det finns ingen som helst anledning att hundar alltid ska hälsa på varandra. Det blir jobbigt och stressande för dem. Tänk dig in i situationen själv. Hur skulle du må om du gick ned på torget och skakar hand med varenda människa du träffar? Du skulle antagligen få ont i handen och sannolikt känna dig stressad efter ett sådant äventyr. Det är samma sak för hunden! Det räcker om hunden har några välkända kompisar, som den kommer bra överens med. Det finns också en hälsoaspekt på det hela. Om en hund får hälsa på alla hundar den möter finns risken att den kan drabbas av ohyra eller någon sjukdomssmitta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!