• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Shetland sheepdog

  I grunden en arbetande ras

  Bild 1292534

  Sheltien är en trevlig ras med ett milt temperament. En hund i behändigt format som fungerar för de flesta som tycker om att sysselsätta sig själv och hunden.

   

  "Sheltien" anses vara både intelligent och trofast. Att den dessutom är mycket näpen gör inte saken sämre. Men man ska inte låta sig "luras" av det. Här har vi att göra med en ras som besitter stor arbetskapacitet, som den måste få utlopp för.

  Bild 1292535 

  Den blir snabbt en verkligt fin kompis, som mer än gärna hänger med sin människa på promenader i skogen, på stranden eller var man nu vill gå.

   

  Den som inte vill ägna sig åt organiserade aktiviteter med sin hund, kan under promenaderna passa på att aktivera hunden med diverse små övningar. En sådan kan vara att gömma saker i terrängen, som hunden får leta reda på och komma med till husse eller matte.

  Bild 1292536

  Som med alla andra hundar, är det förstås av vikt att också den här rasen får en bra vardagslydnad. Klarar man inte det själv, rekommenderas en valpkurs eller en vardagslydnaskurs hos närmaste kursarrangör.

   

  Sheltien är, som sagt, i grunden en arbetande ras. På brukshundklubbarna landet runt är det gott om representanter för rasen som ägnar sig åt bland annat agility, lydnad och rallylydnad. I grenen agility är den mycket framgångsrik över hela världen.

   

  Som namnet antyder är sheltien i grunden en vallhund. Den skapades en gång på Shetlandsöarna, där invånarna fann sin utkomst i fiske och uppfödning av får. Sheltien användes i fårskötseln, men fick också tjänstgöra som gårdshund genom att hålla efter smågnagare och vakta odlingar.

   

  Rasen är, tack vare sin ringa storlek och milda sinnelag, ett perfekt val för de flesta människor. Det sägs att sheltien umgås problemfritt med andra hundar och att den, på de flesta plan, är mycket anpassningsbar.

   

  Rasens hemland är England/Skottland (Shetlandöarna).

   

  Färgerna hos rasen är sobel, trefärgad, blue merle, svart och vit samt svart med tantecken. Sheltien är långhårig.

   

  Mankhöjden hos Shetland sheepdog är för hanhundar ungefär 37 cm, och för tikarna är det runt 35. Vikt 7-9 kilo.

   

  Bild 1292537

  På agilityplanerna tycks det vara sheltie som dominerar. Deras kroppsstorlek, förighet och kvickhet gör att de fungerar fantastiskt bra i den här sporten.

   

  Läs mer om shetland sheepdog här: http://www.sssk.org/

  Läs mer om agility här: http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/tavlingsgrenar/agility/

   

  Text och foto: Hans Norling

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!