Vår hund tuggar sönder vårt hem när vi inte är hemma!

Jag och min flickvän har en rottweiler/schäfertik på ett år. Hon har börjat tugga sönder skor, sladdar… ja allt, när vi går ut en stund....

Jag och min flickvän har en rottweiler/schäfertik på ett år. Hon har börjat tugga sönder skor, sladdar… ja allt, när vi går ut en stund. Problemet har blivit värre. Snälla, vad ska man göra för att få bukt med detta? Vi vill ju ha henne kvar, men får vi inte stopp på detta kan vi inte ha henne. Hjälp, vad ska vi göra?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Hej M&M!
Det är lämpligt att börja med ensamhetsträning! Det innebär helt enkelt att ni tränar hunden på att vara ensam och att sköta sig. Börja med att lämna den korta stunder, gå in i lägenheten och beröm om den skött sig. Gör stunderna så korta att den inte hinner ställa till med något. Det är viktigt att ni kan gå in och berömma/förstärka det korrekta beteendet, d v s att den inte bitit sönder något. Gör sedan stunderna då den är ensam längre och längre. Blir det bakslag, så backa i träningen!
Minst lika viktigt i sammanhanget är att aktivera hunden på bra sätt. Både rottis och schäfer är ju brukshundar som gillar att arbeta – och som t o m behöver det! Därför tycker jag att ni ska träna olika lydnadsmoment, exempelvis inkallning, sitt, ligg, gå fint vid sidan och liknande. Dessutom tycker jag att ni ska träna enkla spår. Gå ut i naturen och gå ut ett spår på 100 meter och lägg en leksak som hunden tycker om i slutet av spåret. Gå sedan tillbaka, utan att gå i spåret, hämta hunden och låt den följa det. När den kommer till slutet och hittar leksaken ska det bli “julafton”  d v s mycket beröm och uppmuntran. Detta arbete gör förhoppningsvis att behovet av att hitta på sysselsättning själv försvinner.
Men tills det funkar måste ni förebygga! Ta bort allt som hunden kan tugga på, inte minst elsladdar som ju innebär livsfara! Fundera också på att begränsa utrymmet som hunden kan vistas i när ni är ute! Kompostgaller och kanske t o m en bur kan vara lösningar att ta till.

Hälsningar
Hasse

Scroll to Top