• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag kan aldrig lämna hunden ensam

  Jag har en golden retriver-tik som är 9,5 år. Hon är jättego och underbar på alla sätt, men klarar inte av att vara ensam utan att bli jätteuppjagad och skälla. Jag hade tidigare två golden och det var när min "gamla" hund dog för 1,5 år sedan som problemen började.

  Hon är nästan aldrig ensam, hon är hos sin dagmatte på dagarna när jag jobbar och ska jag nånstans så är hon antingen hos mina föräldrar eller någon annan som hon känner. Hon är ingen stark hund mentalt även om hon är jättepigg och glad, utan lite rädd. Jag har aldrig varit hård mot henne utan tvärtom, hon har fått massor med kärlek och uppmuntran i sitt hundliv. Jag har fått tips om ett s k citronhalsband, men det kommer säkert att göra att hon inte skäller, men ängsligheten finns ju kvar? Har du några tips? Det börjar bli ohållbart att aldrig någonsin kunna lämna henne ensam hemma ett par timmar.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Separationsångest är ett vanligt bekymmer hos hund.

  Börja med att skaffa en DAP feromonavgivare hos din veterinär. Den pluggar du in i ett eluttag och ut kommer hundens lugnande feromon, ett (luktfritt) dofthormon.

  Kontakta också en duktig hundtränare eller hundpsykolog som kan hjälpa dig med träning och tips. I korthet brukar det gå ut på att du avdramatiserar din frånvaro genom att inte ta kontakt med hunden vare sig innan du går eller när du kommit tillbaka. Tuggben och "matte kommer snart" förstår hon som "matte skall vara borta en evighet". När du kommer hem skall hon inte få kontakt förrän hon lugnat ned sig. I början är du borta mycket korta perioder, sedan successivt längre och längre.

  Du måste också träna henne att vara ensam i ett rum när du är hemma, hon skall inte behöva följa efter överallt.

  Med DAP och träning brukar de flesta hundar lära sig att vara ensamma några timmar. Ett annat alternativ är ju om hon kan få en ny kompis eller kanske kan lämnas tillsammans med en annan hund! Det finns tyvärr hundar som får så svåra ångestattacker att de biter sönder allt i lägenheten och skäller tills husse eller matte blir vräkta. Om inte träning och DAP hjälper kan då en veterinär med erfarenhet av hundpsykiatri förskriva ångestdämpande under en tid för att få träningen att fungera.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!