• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bakterien förvinner inte

  Bästa djurdoktor, jag har en fråga som jag inte har fått något riktigt svar på. Vi har en hund som är snart 13 år. Det är en tik som är resistens mot penicillin. Nu har hon en bakterie i urinen som inte försvinner. Hon går på Inkurin plus Furadantin men hon kissar inne, både när hon varit ute och även när hon ligger och sover. Visst vet vi att hon är gammal, men annars är hon rätt pigg. Vi älskar henne som ett barn och är mycket tacksamma för svar.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det är besvärligt med inkontinensproblem.

  När det gäller resistens så är det bakterier, inte hunden, som kan blir resistenta mot vissa antibiotika. Men det brukar alltid finnas något antibiotika som fungerar. Det är därför viktigt att veterinären tar en bra urinodling så att resistensmönstret hos bakterierna kan bestämmas. Samtidigt bör man kontrollera så att hon inte har någon bakomliggande sjukdom som gör att urinvägsinfektionen inte läker.

  Inkurin ges till tikar som är slappa i blåshalsen efter att äggstockarna opererats bort, en komplikation som drabbar en tik av tjugo opererade. Hjälper inte Inkurin kan ett äldre läkemedel som heter Rinexin provas. Hittar man ingen annan krämpa så behandlar man urinvägsinfektionen med rätt antibiotika i tillräckig dos under en längre tid.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!