• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sjuk av benmjöl

  Min stora hund led i många år av blodiga diarréer och kräkningar. Vi prövade allt men inget hjälpte. Av en slump kom jag sedan på en sak. Han tålde inte märgben, märgkex eller hundkex med benmjöl. Nu har han varit frisk i tre år.

  Jag har också en liten blandras. Han lider av klåda. Han slickar och tuggar ständigt på tassar, ljumskar och bakben. Veterinären kunde inte hitta någon orsak. Nu undrar jag vad jag ska behandla hans slickeksem med. Räcker det om jag tvättar med alsolsprit?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Födoämnesintoleranser, som din stora hund verkar lida av, kan vara svåra att diagnosticera. Det finns inga blodprover eller tester som fungerar särskilt bra.

  Man får prova sig fram systematiskt. Det som ger en hund blodig diarré kan en annan tåla utmärkt.

  När det gäller generell klåda som fortgår en längre tid måste man arbeta vidare för att hitta en diagnos. Kontakta en veterinär med särkilt intresse för hudsjukdomar. Tills du får tid hos veterinären ska du hindra hunden att slicka och tugga på kroppen. Skaffa en krage i djuraffären. Det underlättar diagnostiken om han inte har gnagt på sin hud. Hur du sedan ska behandla hans eksem beror på grundorsaken till kliandet. Alsolsprit kan användas vid lokala ytliga hudinfektioner.

  En mycket vanlig orsak till klåda hos hund är atopisk dermatit. Det är ett tillstånd där huden lätt blir inflammerad av olika retande, allergiframkallande ämnen och där huden lätt invaderas av jästsvamp och bakterier. Parasiter och ohyra är också vanligt. Det finns idag många bra receptfria egenvårdprodukter att köpa på apoteket.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!