• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför är valpen inte rumsren?

  Vi har en liten blandrasvalp som är fyra månader gammal. Hon är lugn och fin och växer bra, men hon har inte blivit helt rumsren.

  Vi tycker att hon dricker betydligt mer än vår gamla hund och kissar oftare, både ute och inne.

  Vi har själva kontrollerat urinen med en sticka och hon har inte socker eller äggvita. Kan det vara något farligt eller är det bara något hon har fått för sig?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det första du bör göra är att mäta hur mycket din valp dricker. Mät allt vatten i två eller tre dagar. Tänk på att räkna med vätskan om du blöter fodret. Överstiger vätskemängden en deciliter per kilo hund under ett dygn ska man undersöka hunden. Du har börjat med ett urinprov och det är helt rätt tänkt.

  Urinen ska tas vid första morgonkissningen och förvaras kallt tills den undersöks.

  Förutom test med urinsticka är det viktigt att mäta koncentrationen på urinen. Den visar hur väl njuren arbetar. Vi brukar också centrifugera ner de fasta beståndsdelarna och titta på dem i mikroskop. Hittar man vid dessa undersökningar ingen förklaring, exempelvis en urinvägsinfektion, går man vidare med blodprov och eventuellt ultraljud eller röntgen.

  Ett kraftigt ökat drickande kan vara ett symptom på många olika sjukdomar, bland dem flera som är farliga. Därför tycker jag att du ska gå till veterinären med din valp. Förhoppningsvis kan ni då utesluta medfödda njurskador, leverfel och andra värre sjukdomar.

  Det är inte helt ovanligt att små valpar "får för sig" att dricka allt för mycket vatten. Då kan en begränsning av vattenintaget vara rätt väg, men först efter man har konstaterat att inga andra fel föreligger. Att begränsa vattenintaget till ett djur som inte kan koncentrera urinen ordentligt kan vara livsfarligt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!