När vi går in i sensommaren och hösten är det äntligen dags att på allvar börja skörda och ta hand om äpplena. När frukten mognar beror på vilken sort man har. Vissa mognar tidigt och kan inte lagras, medan andra mognar senare och kan sparas en tid. En del mognar till och med så sent att de måste eftermogna under lagring.
I en liten trädgård kan det vara ont om plats. Då gäller det att välja en äppelsort som är inympad på en svagväxande grundstam. Ett svagväxande träd blir inte bara nättare utan är också enklare att genom beskärning hålla någorlunda litet. Välj gärna ett träd märkt med ett E, som visar att växten är särskilt utvald för att passa svenskt klimat.
Läs även: 6 saker du (kanske) inte visste om äpplen
Kolla gärna med grannarna i området vilka sorter de har. Äpplen är nämligen inte självpollinerande, utan humlor och bin måste besöka blommor i flera olika träd för att det ska bli skörd, och alla sorter pollinerar inte varandra. Det finns särskilda pollineringsscheman på nätet så man ser vilka sorter som passar ihop.
Välja rätt äpplen
Sommaräpplen
Sommaräpplen är sorter som mognar tidigt, redan i augusti, och äts direkt. De är dessutom utmärkta äpplen för mos. Hållbarheten är inte så lång så det gäller att skörda innan äpplena blir dåliga och trillar i backen. Det är alltså inga äpplen man lagrar.
• ’Gyllenkroks Astrakan’ E. Gulgrönt äpple med svag rodnad på solsidan. Zon 5.
• ’Oranie’ E. Litet glänsande äpple i en gulgrön färg. Zon 5.
• ’Rödluvan’ E. Rött äpple. Zon 6.
• ’Sävstaholm’ E. Gul grundfärg med tegelröda strimmor på solsidan. Zon 6.
• ’Transparente Blanche’. Gulgrönt äpple med kort hållbarhet men är å andra sidan ett av de bästa mosäpplena. Det är en av de sorter som mognar tidigast, redan i augusti. Zon 6.
Höstäpplen
Hit hör sorter som mognar medeltidigt. Det är goda och användbara äpplen till mos, must, äppelkakor eller bara att äta. De går också att lagra en tid.
• ’Amorosa’ E. Svensk sort med stora, gulgröna äpplen med kraftfull, röd täckfärg. Plockmoget i oktober och kan lagras till i slutet av december. Zon 4.
• ’Aroma’ E. Svenskt äpple som är en korsning mellan ’Ingrid Marie’ och ’Filippa’. Frukten är gul med röd solsida. Skördas i september–oktober och kan lagras någon månad framåt. Zon 4.
• ’Folke’ E. En korsning med ’Aroma’ med stora, plattrunda och gula frukter med orangeröd täckfärg. Plockas i första halvan av oktober och är ätmoget 1–2 månader senare. Zon 4.
• ’Fredrik’ E. Svenskt, medelstort och rundat äpple med gulgrön grundfärg och orangeröda strimmor. Plockas i slutet av september och är moget en månad senare. Zon 4.
• ’Åkerö’. Svensk sort där moderträdet står vid Åkerö säteri i Södermanland. Stora, oregelbundna äpplen som blir tegelröda på solsidan. Mognar i oktober. Zon 4.
Vinteräpplen
Frukterna mognar sent. Man plockar dem under hösten, när de är plockmogna – det vill säga lossnar lätt från skaftet, och sedan får de eftermogna under lagringen. Goda ätäpplen men också till bakverk, efterrätter eller att duka fram på julbordet. Eftersom de mognar sent är de mindre lämpliga för norra halvan av landet.
• ’Gravensteiner’. Gammal sort med stora, gula äpplen med röd täckfärg. De mognar i slutet av september till början av oktober och kan lagras ett par månader. Zon 2 (ev 3).
• ’Ingrid Marie’ E. Klassiskt juläpple med medelstora, runda äpplen med gulgrön grundfärg täckt med mörkröd marmorering. Plockas i mitten av oktober och kan lagras till februari. Zon 3.
• ’Rubinola’. Medelstora, runda och glänsande röda äpplen. Mognar i mitten av oktober och kan lagras länge, fram till mars–april. Zon 3 (ev 4).
Äpplen i norr
Bor man i norr och vill odla äpplen finns det ett mer begränsat urval. Välj ett fruktträd med god härdighet och som mognar tidigt eftersom säsongen är kortare. Klassiker, som ’Sävstaholm’ och ’Transparente Blanche’, går till zon 5–6. Vill man ha ännu härdigare sorter kan man kika i vårt grannland i öster. I Finland finns äppelträd som kan odlas ända upp till zon 7. Dessa träd har också en härdigare grundstam som är bättre anpassad till högre zoner än de som finns i plantskolor i södra Sverige.
Läs även: Äppelmos med vanilj
4 fina äppelsorter för nordligaste Sverige:
• ’Norland’, zon 6 (7).
• ’Pirja’, zon 6.
• ’Salla Bärapel’, 6 (7).
• ’Tsarens sköld’, 6 (7).
Alla fyra finns hos Blomqvist plantskola som säljer på postorder.
Grundstammen styr storleken på äppelträdet
När du köper ett äppelträd ska du kika på etiketten vilken grundstam sorten är ympad på. Den styr hur stort trädet blir men också härdigheten. Vill man ha ’Cox Pomona’ och det står A2 på etiketten kommer det att bli ett stort träd. Står det däremot B9 efter ’Cox Pomona’ får man ett nätt litet träd som passar i en mindre trädgård.
Grundstammar:
• A2. Vanlig på äldre träd och ger stora träd med god härdighet. Zon 6.
• MM106. Medelstora träd, med god härdighet. Zon 2 (ev 3).
• M26. Mycket svagväxande, med ett något frostkänsligt rotsystem. Vanlig i sydligaste Sverige. Zon 3.
• B9. Svagväxande grundstam som också ger frukt tidigt. Zon 5 (ev 6).
• P60. Svagväxande. Zon 5.
• Malus Antonovka (frögrundstam). Kraftig och långlivad, med ett robust rotsystem. Det är den vanligaste grundstammen i högre växtzoner.
Läs även: 7 goda skäl att äta äpplen: Stärker immunförsvaret och ökar muskelmassan
Plantera äppelträd
• Krukodlade träd kan planteras året om, så länge det går att gräva.
• Kontrollera redan i växtbutiken hur stort trädet kommer att bli. Räkna med ett avstånd på 3–4 meter mellan svagväxande fruktträd och 5–6 meter mellan de som är starkväxande.
• Välj en väldränerad plats i ett soligt läge, där det inte har stått fruktträd tidigare.
• Låt krukan stå och dra vatten någon timme före planteringen.
• Gräv en bred grop som är 3–4 gånger bredare och något djupare än den kruka som trädet står i. Då får rötterna lättare att breda ut sig.
• Rothalsen vid stambasen ska hamna ovan jord när trädet är på plats. Sätt den gärna aningen upphöjt vid plantering eftersom jorden kommer att falla ihop något efter en tid. Då kommer rothalsen att hamna rätt.
• Vattna ordentligt för att jorden ska få kontakt med rötterna.
• Stötta stammen genom att sticka ner två käppar med band mellan. Då sitter rötterna stadigt också när det blåser och kan rota sig utan att ryckas upp. Däremot ska stammen kunna röra sig för att bli stabil. Sätt också dit ett gnagskydd runt stammen.
• Håll cirka en meter öppen yta runt stammen, fri från gräsmatta eller ogräs, de första åren.
• Fortsätt vattna ordentligt under hela den första säsongen. Dutta inte utan vattna rejält vid varje vattning.
Läs även: Hemmagjord äppelglass med kanel
Beskära äppelträd
• De första åren måste trädet beskäras så man bygger upp ett stadigt träd. Målet är att få ett stadigt träd där alla grenar ska kunna nås av ljus, även när trädet har blad. Den allra första beskärningen gör man under vårvintern året efter plantering, innan trädet börjar sava, för att stimulera trädet att skjuta nya skott. Om man däremot beskär under juli–september (JAS-månaderna) hämmar man tillväxten och därför blir JAS-beskärning bra för äldre träd vars tillväxt man vill hålla tillbaka och när man vill minska mängden vattenskott.
• Första vårvintern ser man till att det bara finns ett skott som kan bli toppen. Finns två konkurrerande skott tätt intill klipps det ena bort.
• Välj sedan ut 3–4 grenar med en trubbig grenvinkel. Dessa sparas. Övriga grenar klipps bort intill stammen.
• Toppskottet toppas in så det blir drygt 15 cm längre än övriga grenar i den blivande kronan.
• Andra året, också under vårvintern, klipper man bort de nya skott som växer inåt i kronan samt de som är döda eller skadade.
• Korta in krongrenarnas sidogrenar. De som är längst in på krongrenen lämnas lite längre än sidoskotten längre ut för balansens skull.
• Om något skott eventuellt konkurrerar med toppskottet klipps det bort.
• Fortsätt att årligen underhållsbeskära, det vill säga gå igenom kronan och ta bort skott som växer tvärs igenom kronan eller rakt upp.
• Blir det många så kallade vattenskott på ett äldre träd, som resultat efter för hård beskärning, glesar man bland dem. Ta aldrig allihopa. De kommer då tillbaka eftersom ett träd alltid strävar efter att ha lika mycket grenverk ovan jord som rötter i marken. Bra tid att gallra vattenskott är under JAS-perioden.
Läs även: Äppelknyten med kanel
Musta överblivna äpplen
Äldre äppelträd ger ofta större skörd än man kan ta hand om. Ett sätt att ta tillvara den är att musta äpplena. På många orter finns musterier där man kan få musten i bag-in-box för längre hållbarhet. Oöppnad förpackning håller cirka två år och den kan till och med förvaras i rumstemperatur. Öppnar man den håller musten cirka en månad i kylskåp.