7 goda skäl att äta äpplen: Stärker immunförsvaret och ökar muskelmassan

I denna ljuva äppeltid fullkomligt dignar träden av frukten som sägs hålla doktorn borta från magen. Men visste du att den även kan öka din muskelmassa och bevara ditt minne?

1. Bra för minnet

Den som äter mycket äpplen motverkar de skador på ­hjärnans nervceller som uppkommer när vi åldras. Det visar studier vid universitetet i Massachusetts. Och ­äppeljuice kan faktiskt vara lika effektivt som mediciner när det kommer till att producera de kemikalier i hjärnan som styr minnet. För att uppnå denna positiva effekt på minnesförmågan är rekommendationen att äta två äpplen om dagen, eller cirka 30 centiliter färskpressad äppeljuice.

2. Sänker ditt kolesterol

Lider du av högt kolesterol? Då är äpplet din bästa vän! I en amerikansk studie gjord av Florida State University visade det sig att de kvinnor som åt torkat äpple sänkte sitt kolesterolvärde markant. Och bäst av ­allt – nivåerna av det “dåliga” kolesterolet, LDL, var de som sjönk allra mest. De sjönk i snitt med hela 23 procent.


LÄS ÄVEN: Glutenfria kardemummabullar med äpple


3. Ökar din muskelmassa

Ursolinsyra, som finns i äppelskalet, förhindrar den muskelnedbrytning som annars sker på grund av hög ålder. Det visar forskning på möss som gjordes på University of Iowa. När ­forskarna injicerade ursolinsyra i friska möss så hjälpte det musklerna att växa till. Om ­samma sak gäller för människor återstår att se – men ta ett extra äpple för säkerhets skull.

4. Stärker ditt försvar

I äpplen kryllar det av en särskild typ av lösliga fibrer som har visat sig stärka immunförsvaret på flera sätt. De minskar även risken för den typ av skadliga inflammationer som kan uppstå i kroppen vid olika typer av fetmarelaterade sjukdomar. Äpplets fruktkött innehåller även en fytokemikalie, tannin, som bekämpar inflammation och är naturligt antibiotisk.


LÄS ÄVEN: Fredrik Paulúns bästa hälsotips: “10 minuter räcker”


5. Minskar risken för flera allvarliga sjukdomar

En stor svensk studie på 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av bland annat äpplen markant minskar risken att ­drabbas av stroke. Det finns även studier som tyder på att äpplen minskar risken för att drabbas av flera olika sorters ­cancer – bland annat tarmcancer och bröstcancer. Det finns också en väldigt tydlig koppling mellan högt intag av ­äpplen och skydd mot lungcancer samt astma.

6. Naturligt vätskedrivande

Äpplen innehåller en hel del kalium – ­något som gör dem naturligt vätskedrivande. Detta gör att de kan motverka svullna ben och ödem samt de många problem i kroppen som dessa associeras med.

7. Motverkar både förstoppning – och diarré

I det goda äppelskalet sitter mängder med olösliga fibrer som hjälper dig att hålla förstoppningen borta genom att främja regelbundna tarmrörelser. Samtidigt innehåller fruktköttet en fiber vid namn pektin, som begränsar mängden vatten som förloras i tarmen och därmed motverkar diarré. Så visst verkar det gamla talesättet om att äpplen håller doktorn borta från magen stämma riktigt bra?


LÄS ÄVEN: 6 saker du (kanske) inte visste om äpplen


Vilka äpplen är nyttigast?

Svenska, ekologiska äpplen från butiken eller din egen trädgård är de som är allra bäst för hälsan. Svenska äpplen innehåller ofta mer C-vitamin är importerade äpplen på grund av att de odlas på nordliga breddgrader. Ekologiskt är alltid ett bra val – som också gör det tryggare att äta det nyttiga skalet.

Scroll to Top