Höstens blomsterbukett har något alldeles speciellt. Visset blandas med spirande. Färg på frammarsch möter en palett på reträtt. Växter i olika stadier. Höstlöv och kvistar med nypon. Gult, grönt och rött. Höstanemoner, dahlior och luktärter. Murriga toner och nästan svarta, sedan orange och rosa. Ringblommor och malva. Allt får plats, precis som i trädgården på hösten.
Fånga upp ekblad som har dråsat ner. Klipp av en ranka av björnbär och en slinga humle – och varför inte en gren med rönnbär i fräscha klasar? Lite bladverk från häckar och buskar. Den trygga basen gör att du vågar ta ut svängarna. Våga vara lite vild!
Buketter är som bäst när de är ett koncentrat av en årstid. På våren skirt och prövande, på sommaren fylligt och överdådigt, på hösten moget och skördeklart. Och välj inte bara det perfekta. Gör buketten ”sårbar”. Den blir så mycket mer levande då.
Läs även: Engelsk trädgård: Så fixar du den charmiga stilen hemma
7 tips för en levande höstbukett
1. Utnyttja årstidens växter
Plocka material som hör årstiden till. Låt det som blommar i rabatterna samsas med sådant du hittar i trädgårdens utkanter. Det kan vara kvistar från häcken eller grenar från träd, rosor och buskar.
2. Skapa en bas i buketten
Se till att det finns en bas, blommor som återkommer och lugnar ner. Det skapar en rytm. Annars kan det kännas plottrigt. Använd mycket grönt i buketten, gröna blad av sådant som inte blommar just nu, men även prydnadsgräs.
Läs även: Rickard Söderberg visar upp sin kolonilott: ”Jag vill inte ha en prydlig trädgård”
3. Blanda köpta blommor med hittad grönska
Köper du en bukett med blommor kan du blanda ut den med grönska från trädgården, gärna sådant som inte är så perfekt. Det gör buketten mer levande.
4. Addera något oväntat i buketten
Det får gärna dyka upp något oväntat i buketterna, som en ranka med björnbär eller en kvist med nypon. Eller något som är överblommat, till exempel fröställningar av pion och vallmo.
Läs även: Annas mysiga växthus är fyllt av blommor och loppisfynd: ”Ett ständigt projekt”
5. Förädla växterna
Samla enkla material och förädla dem något. Det kan räcka med att ta bort bladen från grenar med rönnbär för att arrangemanget ska lyfta.
6. Lägg till naturligt
Försök att få in något som ger ett naturnära intryck, som grenar från buskar och träd. Grenarna kan ha gröna blad eller höstfärger – men även vara helt kala. Varför inte lärkkottar eller rankor av humle?
7. Länsa sommarkrukorna
Kanske innehåller sommarkrukorna, som ska tömmas nu, något som kan få ett extra liv i buketten.
Tips när du binder en blombukett
En del vill arrangera buketten direkt i en vas och utgå från vasens form och färg, medan andra vill binda den i handen. Väljer du det sistnämnda kan du sätta samman blommor och grönt genom att lägga stjälkarna i en spiralform, det vill säga omlott över varandra. Eller så gör du bara en bunt.
Läs även: 5 supersmarta husmorsknep för trädgården
Se till att buketten blir ”hel”, så att det inte uppstår tomrum här och där. Korta av stjälkarna när du är klar och bind ihop buketten med ett snöre och ett vackert band om du ska ge bort den.
Färgkombinationer i höstbuketten
Prova dig fram när det gäller färg! Vem trodde att rosa malva skulle vara supersnyggt ihop med en kvist med röda nypon? Det gäller att inte låsa sig och bestämma sig i förväg för vad som passar ihop och inte. Det finns inget rätt och fel. Det är du som är dirigent för höstbuketten.
Jobba med kontraster i buketten
Skira växter lyfts fram av mer robusta. Flikiga blad spelas ut mot hela, runda former. Detsamma gäller färger. Stora blommor, som solrosor, kommer mer till sin rätt om de kombineras med växter som har ett helt annat uttryck, som röllika, martorn eller gräsvippor. Ofta kan den mest otippade kombinationen bli helt magisk.
Läs även: Växterna som håller rådjuren borta från trädgården
Titta även i grönsakslandet – blast från rotfrukter, exempelvis rödbetor, kan vara oerhört snyggt i buketter. Men även dillkronor och fänkålsblommor är fint. Och varför inte lite persiljeblad eller grönkål?
Bukettens form bestäms av placeringen
Hur buketten sedan tar form beror på var den ska placeras. Är den tänkt att förgylla ett rum genom att stå på ett pelarbord eller vid en spegel kan arrangemanget göras maffigt och stort för att ge ett pampigt intryck. Ska vasen stå på matsalsbordet blir det en lägre bukett så att gästerna kan se varandra.
Våga lyfta fram dina buketter i rummet! Varför inte härma 1600-talets blomstermålare med deras stora arrangemang, med högre växter i mitten och lägre runt omkring? Och några blommor som hänger ut och signalerar överdåd.