Sedum har utvecklats till att klara varmt och torrt klimat. De tjocka bladen är vattenrika även om de finns i många olika former: runda och bulliga, stora och plattare eller ibland barrliknande.
Vissa sedumsorter är marktäckande och sprider sig gärna där det finns möjlighet.
Andra sorter växer högre och buskigare för att kunna ta till sig extra mycket sol. De tillhör alla fetknoppssläktet.
Även växtens färg har en stor variation. Flera gröna toner går från grågrönt, mörkgrönt till ljust limegrönt.
Likaså finns det fler sorter med rödbruna och lila inslag, ibland som en lätt nyans och ibland är hela växten djupt rödlila.
Blommorna är också väldigt olika. Det finns skira små blomställningar med miniblommor eller kraftfulla samlingar av blommor som lyser vackert i sensommarsolen. Lila, rosa, vita eller gula.
Den rika variationen av former och färger gör sedum till ett spännande inslag i både krukor, rabatter och stenpartier. De låga sorterna ses även på miljövänliga sedumtak.
Sedumen är även fin att kombinera med den lika tåliga taklöken eller andra växter som tål torra platser. Kärleksörten räknades tidigare som en sedum, men har nu fått ett eget släkte, Hylotelephinum. Den är lite högre i sitt växtsätt och är fin att kombinera med de låga sedumvarianterna.
Ett sätt att njuta av de färgrika växterna är att göra en vackert kombinerad grupp av krukor, olika sedum och någon gren eller sten från naturen. Sätt dem på fikabordet i solen eller välkomna dina gäster med det vid entrén. Passa på att njuta av en frodig och ihärdig växt när den mår som bäst under sommarens sista veckor.
Lyckas med sedum
Sedum är en lättskött växt som inte kräver mycket omsorg, men det finns några saker att tänka på.
Bevattning
Plantorna klarar sig utan vatten under lång tid när de väl har etablerat sig. Vid lång tids torka och värme kan bladen skifta i färg och bli röda. Om du vill undvika detta kan du vattna lite.
Näring
Det räcker att gödsla en till två gånger om året för att få plantorna att frodas och bli starkare.
Ogräs
En fördel med sedum är att de håller ogräset borta. Oftast räcker det att rensa ett par gånger om året.
Källa: Plantagen
Sedumtak
Gröna tak är ett samlingsnamn för olika vegetationsuppbyggnader på tak, eller tak med levande växtlighet som beläggning. Inte sällan består växterna på gröna tak av sedumväxter, som lämpar sig mycket bra för ändamålet. Speciellt om taket måste ha ett tunt jorddjup passar det tåliga sedumsläktet bra.
Gröna tak har många bra egenskaper, bland annat att dämpa buller, minska risken för översvämning i städer vid plötsliga skyfall och att ta upp och binda luftföroreningar.
8 snabba fakta om sedum
- Sedumsläktet innehåller över 400 olika sorter.
- Sedum vill växa på torr, snabbdränerad mark eller kruka.
- Ett plus är att det inte är mycket ogräs som trivs där sedum växer.
- Sedum älskar sol, så se till att placera dem på trädgårdens soligaste yta.
- Två regn per månad, så lite vatten klarar sedum sig med i trädgården.
- Sedum trivs i hela landet.
- Pollinerande insekter älskar blommande sedum!
- Sedum är lätt att föröka genom delning eller sticklingar som sätts direkt i jorden.