Carin Granroth föddes 1850 på en herrgård utanför Ängelholm. Där bodde hon med sina föräldrar Wilhelm och Wilhelmina Granroth och en hel del tjänstefolk.

Carin ville föreviga delar av sitt älskade hem och hon gjorde det på ett synnerligen originellt sätt! Hon hittade ett lämpligt skåp och bestämde sig för att rekonstruera fem av husets rum, fast i miniformat.

Gardinkapporna är broderade och prydda med tofsar som var vanligt i slutet av 1800-talet i finare hem. Den lilla mattan är broderad med korsstygn och försedd med fransar.
Carin sov i ett rosa sovrum. Här är allt i miniformat och man måste beundra Carins händighet.

Tittar man närmare på varje detalj är det ett enastående arbete hon utfört. Förutom att hon tillverkade möbler, gardiner och alla föremål så skrev hon en melodi vars noter står vid pianot. Carin använde mycket material från naturen; fjäderpennor av gäss, kvistar av granar och rosor, fjäll av kottar, renlav, snäckor …

Matsalen har blå väggar, en färg som känns väldigt modern. Till tapetbårderna har Carin använt hyllkantsremsor.
I notstället intill pianot står noterna till Carins Wals, ett stycke som hon själv skrivit.

Dockskåpsmöbler tillverkade av cigarrlådor

Det måste ha rökts en hel del cigarrer i huset för flera möbler är tillverkade av just cigarrlådor.

Idag är det Marie-Louice Jeppsson i Höllviken utanför Malmö som äger dockskåpet. Och det kunde inte ha hamnat hos en mer lämplig person, för Marie-Louice älskar dockor med allt som hör till.

Marie-Louice är glad att få visa systerdottern Ella det fina dockskåpet.

Men hur hamnade då dockskåpet i Marie-Louice ägo?

– När min svärmor Britta dog för ett par år sedan hittade jag och min man Claes Jeppsson dockskåpet bland hennes saker. Varenda pryl var omsorgsfullt nerpackad i silkespapper i lådor fast lite huller om buller…

I den söta lilla handgjorda korgen har Carin påbörjat en stickning. Den är gjord i lingarn med synålar som stickor.
Vid det lilla skrivbordet satt de olika familjemedlemmarna och skrev brev. Carin har till och med bemödat sig med att skapa små minikuvert för att allt ska se autentiskt ut.

Dockskåpet var länge nerpackat

Britta hade skrivit ner en del av dockskåpets historia som hon kände till eftersom hon var god vän med skaparens svärdotter Elsie Granroth och hon ärvde dockskåpet ­efter henne.

– Britta fick aldrig någon dotter att ge skåpet till men hon fick en svärdotter, nämligen mig, och jag älskar det. Claes har alltid känt till att dockskåpet fanns och har sett det på bild men det var nerpackat och han såg det aldrig uppställt i sitt barndomshem.

Lägg märke till stolarna runt matbordet! Dem har Carin tillverkat av grankvistar med synliga knastar som extra dekoration.
I en fingerborg har Carin skapat en liten krukväxt till sitt sovrum.

– Nu har jag tagit mig tid att sätta upp det och för Claes är det alltså första gången han ser det i verkligheten, berättar Marie-Louice.

– Vi är så glada över att kunna visa detta fint bevarade dockskåp och hedra skaparen Carin Granroth.